FOG és una eina de programari lliure que permet clonar imatges de disc per xarxa. La principal diferència entre aquesta eina i altres similars com DRBL o Clonezilla és que disposa d'una interfície d'administrador via web feta amb PHP i per tant en part és una aplicació LAMP.
En aquesta pràctica ho farem tot amb màquines virtuals per a que el servei dhcp que proporciona el FOG no crei conflicte am el dhcp del gateway de la classe. Crearem una maquina virtual per a instal·lar el FOG, amb dues targetes de xarxa, una en mode adaptador pont per a tenir connexió a internet i l'altra en mode xarxa interna per a donar al servei a les maquines virtuals clients que conectarem dins del nostre ordinador. Per a instal·lar el FOG nosaltres treballarem amb una ubuntu-11.04-alternate-i386 ja que aquesta versió es més lleugera que la 11.10.
Per a tenir menys problemes a l'hora d'instal·lar FOG el millor serà treballar am un sistema operatiu net, així que crearem una nova maquina virtual del VirtualBox i l'instal·larem una Ubuntu alternate 11.04 de 32 bits.
Un adapatador pont per a tenir connexió directa a internet.
Un adaptador de Xarxa interna, el nom de la xarxa será fog.
Una volta tindrem creada la maquina virtual procedirem a instal·lar. Els paràmetres de l'instal·lació són:
Una vegada em configurat les dos targetes de res, tal i com es pot veure a les captures anteriors, entrarem al navegador per tal de poder configurar el proxy:
Després d'instal·lar el sistema operatiu configurarem les targetes de xarxa pera tenir connexió a internet a una i una red local privada a l'altra.
Si fem un ifconfig veurem que una targeta ia la tindrem connectada, aquesta targeta es la que esta configurada com a adaptador pont.
$ ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 08:00:27:16:1a:fa inet addr:192.168.203.220 Bcast:192.168.203.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::a00:27ff:fe16:1afa/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:2319 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:1184 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:1992439 (1.9 MB) TX bytes:175737 (175.7 KB)
Una volta tenim configurat el primer adaptador de xarxa procedirem a configurar el segon:
Primer buscarem la direccio Mac del nostre dispositiu:
$ ifconfig eth1 eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 08:00:27:c1:ec:bd
Una volta tenim la Mac configurarem l'adaptador de xarxa:
Primer crearem la configuració donant-li un nom i despŕes afegirem la mac del dispositiu que volem que usi la norma:
Finalment Al Paràmetres IPv4 configurarem la xarxa:
Abans de la instal·lació del FOG instal·larem el LAMP i l'openssh-server per a que a l'hora d'instal·lar el FOG no ens falten tants paquets.
Instal·larem el LAMP i l'openssh-server amb el tasksel:
$ sudo tasksel
La contrasenya del Mysql és: usuari
Una vegada tenim això anem a la pàgina del FOG i veurem que la versió més nova del programa es la 0.32.
Després anirem a la secció downloads de la pàgina i copiarem la url de l'enllaç directe de la versió a instal·lar. En el nostre cas serà:
http://sourceforge.net/projects/freeghost/files/FOG/fog_0.32/fog_0.32.tar.gz/download
Per a descàrregar el paquet ho podem fer pel navegador o també :
$ sudo wget http://sourceforge.net/projects/freeghost/files/FOG/fog_0.32/fog_0.32.tar.gz/download
El descomprimirem amb:
$ sudo tar xvzf fog_0.32.tar.gz
Ens situarem dins la carpeta dels executables:
$ cd fog_0.32/bin
I executarem l'instal·lador anomenat installfog.sh:
$ sudo ./installfog.sh
L'assistent ens preguntarà per aq uin tipus de sistema volem instal·lar FOG: Nosaltres triarem la segona versió ja que estem treballant en ubuntu.
..#######:. ..,#,.. .::##::. .:###### .:;####:......;#;.. ...##... ...##;,;##::::.##... ,# ...##.....##:::## ..:: ## .::###,,##. . ##.::#.:######::. ...##:::###::....#. .. .#...#. #...#:::. ..:####:.. ..##......##::## .. # # . ...##:,;##;:::#: ... ##.. .# . .:;####;::::.##:::;#:.. # ..:;###.. ########################################### # FOG # # Free Computer Imaging Solution # # # # Created by: # # SyperiorSoft # # http://www.SyperiorSoft.com # # Developers: # # Chuck Syperski # # Jian Zhang # # # # GNU GPL Version 3 # ########################################### Version: 0.32 Installer/Updater What version of Linux would you like to run the installtion for? 1) Redhat Based Linux (Fedora, CentOS) 2) Ubuntu Based Linux (Kubuntu, Edubuntu) Choice: [2]
També se'ns preguntara si el volem instal·lar com un servidor sencer o com un node que forma part del servidor. Triarem la opció de servidor
Starting Ubuntu Installtion. FOG Server installation modes: * Normal Server: (Choice N) This is the typical installation type and will install all FOG components for you on this machine. Pick this option if you are unsure what to pick. * Storage Node: (Choice S) This install mode will only install the software required to make this server act as a node in a storage group More information: http://www.fogproject.org/wiki/index.php?title=InstallationModes What type of installation would you like to do? [N]
A les preguntes referents a la xarxa ficarem els següents valors
What is the IP address to be used by this FOG Server? [192.168.203.224]192.168.245.2 Would you like to setup a router address for the DHCP server? [Y/n] y What is the IP address to be used for the router on the DHCP server? [192.168.203.1]192.168.245.1 Would you like to setup a DNS address for the DHCP server and client boot image? [Y/n] y What is the IP address to be used for DNS on the DHCP server and client boot image? [192.168.203.1] 192.168.245.1 Would you like to change the default network interface from eth0? If you are not sure, select No. [y/N]y What network interface would you like to use? eth1 Would you like to use the FOG server for dhcp service? [Y/n] y
Finalment ens pregunta si volem instal·lar els paquets de llengua addicionals, li direm que si:
This version of FOG has internationalization support, would you like to install the additional language packs? [Y/n] y
Una volta hem contestat totes les preguntes que ens formula l'instal·lador, es ficarà a instal·lar les dependencies, es a dir, tots el paquets addicionals necessaris per a que el FOG funcioni:
apache2 php5 php5-gd php5-cli php5-mysql php5-curl dhcp3-server tftd-hpa tft-hpa nfs-kernel-server vsftpd net-tools wget xinetd sysv-rc-conf etherwake tar gzip build-essential cpp gcc g++ m4 htmldoc perl libmd5-perl libcrypt-passwdmd5-perl lftp openssh-server
IMPORTANT: Si hem instal·lat abans el mysql tenim que especificar-li la contrasenya a /var/www/fog/commons/config.php
Com nosaltres hem instalat el LAMP, que porta el MySQL abans que el FOG ens tocarà editar la línia de configuració del FOG:
sudo gedit /var/www/fog/commons/config.php define( "MYSQL_PASSWORD", "usuari" );
Es recomanable xifrar la contrasenya amb md5.
El programa l'inicarem en
http://localhost/fog
La primera vegada que iniciem el programa ens diu que tenim que instal·lar l'esquema de la base de dades. Per fer-ho clicarem a Install/Upgrade now.
Una vegada actualitzat l'esquema ens demanarà un usuari i una contrasenya que són:
Per fer la primera prova afegirem una altra màquina virtual, ja que en aquesta pràctica estem treballant tot de forma interna dins d'un mateix ordinador i per a que es trobin les màquines necessiten treballar dins de la mateixa xarxa virtual i dins de la màquina pare.
Crearem una maquina virtual amb els següents paràmetres:
Una vegada tenim la màquina client creada, l'hem de registrar en el servidor per a poder realitzar-li les tasques convenients.
Per registrar el client al FOG hem de fer el següent:
Cliquem sobre el botó HOSTS
Añadir equipo
Escrivim el nom de la màquina CLIENT i la MAC.
Per ordenar-li una tasca al servidor ho farem de la següent manera
Tornarem a obrir el menus de HOSTS
Anirem a listar equipos
Clicarem sobre l'equip que li volem realitzar la tasca:
Després anirem a tareas basicas
En el següent menú es on podem triar de copiar o restaurar les imatges del dic dur, però com això es una simple prova només farem un test de memòria RAM i per a fer-ho clicarem sobre avanzado.
Clicarem sobre testmem86+
Executarem el test.
Iniciem la màquina virtual amb F12 i cliquem l'opció l per arrancar des de xarxa per tal de que el FOG detecti el sistema client
Finalment si tot va bé ens farà el test de memòria que li hem programat.
Començarem la pràctica real descarregant-nos una imatge d'una màquina virtual que porta Windows instal·lat i procedirem primer a crear una imatge d'aquest S.O. i desprès restaurar-la a una altra màquina virtual.
Per a descarregar la imatge utilitzarem el repositori que han creat els nostres companys a: Repositori.
Primer ens descàrregarem la imatge desde aquí: Descarrega
Comprobarem que el fitxer s'ha descarregat correctament amb el md5sum:
9cb43505a22d825102257e7dd319bafb WindowsXP: WindowsXP amb NTFS.ova
$ md5sum WindowsXP\:\ WindowsXP\ amb\ NTFS.ova 9cb43505a22d825102257e7dd319bafb WindowsXP: WindowsXP amb NTFS.ova
Per a importar la imatge de la màquina virtual haurem d'obrir el virtualbox i anirem a la pestanya de fitxer i seleccionarem Importar una aplicació virtual....
Clicarem sobre trieu... i definirem la ruta de la imatge de la maquina virtual.
Després ens sortirà un resum dels paràmetres de la maquina virtual i si tot es correcte li podem donar a importar.
Per a que el servidor i el client es puguin comunicar haurem de canviar l'adaptador de xarxa de la maquina client en mode xarxa interna i al nom posarem fog.
També canviarem la prioritat d'arrencada de la maquina a arrencada per xarxa per així que el servidor pugui controlar al client.
Un cop fet això, ja tenim la màquina al virtualbox i ja podem passar a configurar el fog per a poder clonar el disc dur.
Primer hem de registrar una imatge nova.
Anirem al menu d'imatges i n'afegirem una de nova.
Ara li donarem un nom i seleccionarem les opcions mes adients per al nostre tipus d'imatge, en el nostre cas seràn:
Registrarem la maquina client tal i com hem fet a la primera prova de funcionament, però en aquest cas també especificarem el tipus de sistema operatiu i la imatge d'on es guardara i/o restaurará el sistema operatiu.
Quan tenim registrats el client i la imatge, ja li podem progrmar la tasca de crear la imatge del disc dur de la maquina client.
Per programar-li la tasca repetirem els passos de la primera prova de funcionament pero en lloc de seleccionar el test de memòria seleccionarem crear al menú de Tareas basicas.
Executarem la tasca i ja podrem iniciar la màquina client
Si tot ha anat be hauria de sortir en la maquina client una barra de progrés com la següent:
NOTA: La primera vegada que hem intentat fer la clonació no ens ha deixat perque ens deia que el disc tenia errors i hem fet un chkdsk per a reparar el sistema de fitxers.
Primerament abans de restaurar el disc esborrarem el que tenim creat a la màquina client.
Desprès en crearem un de nou de la següent manera:
Triarem crear un disc nou amb els següents paràmetres:
Desprès de seleccionar la màquina client a la que li volem restaurar la imatge al FOG, li seleccionarem a les tasques bàsiques la opció restaurar:
Executarem la tasca
Iniciarem la màquina virtual client i si el procès ha anat correctament sortirà una barra de progrés com la següent:
Finalment quan acabi la restauració ja tindrem el disc igual que la imatge creada.
El FOG service és un programa (per a Windows) que dona un serie de serveis entre la màquina client i el servidor.
El programa l'instal·larem al sistema client i després copiarem la imatge per tornar-la als altres discs durs.
Per a instal·lar el fog service necessitem tenir la màquina servidor oberta.
En la màquina client ens conectarem al servidor i ens baixarem l'instal·lador del programa.
http://192.168.245.2/fog/client/FogService.zip
NOTA: Com aquesta instal·lació requereix que tinguem el .NET framework 2.0 instal·lat, necessitem tenir internet a la màquina, això ho solucionarem afegint un adaptador pont a la maquina client i configurant-li el seridor proxy.
L'instal·lador del programa es un simple assistent gràfic que l'únic que ens preguntarà serà on volem instal·lar el programa.
Al final de la instal·lació ens sortirà un menú on podrem sel·leccionar els serveis que pot donar el programa, també ens caldrà definir la ip del servidor.
Després d'instal·lar el fog service, procedirem a clonar el disc dur i l'instal·larem a una altra màquina client que anomenarem, per exemple windowsxp2.
Quan restaurarem la imatge veurem que el nom de la maquina client serà windowsxp2, és a dir, el nom de la màquina que haviem registrat en el servidor. Si volem provar que el fog service funciona, només ens cal canviar el nom de la màquina client al servidor i automàticament quan l'arranquem la següent vegada es reiniciarà i se li ficara com a nom d'equip, el que haviem definit al servidor.
La imatge de la màquina virtual del servidor del FOG que hem creat en aquesta paràctica la hem muntat al repositori d'imatges que han creat els nostres companys de classe i la podeu trobar en la següent direcció:
http://192.168.0.252/~imatges/FOG%20Server.ova
El hash md5 de la imatge es:
f6e25a46d24f646dccea2a18d6ffcf50 Releases/VirtualBox Backups/FOG Server.ova