Definició:
- la telematica es la tecnica que tracta la comunicacio remota entre processos.
proces pel qual es transporten senyals d'un lloc a un altre.
es la variacio d'un corrent electric o una altra magnitud fisica que s'utilitza per transmetre informacio.
son aquells medis fisics (canals) que transporten les senyals.
proces pel qual es transporta informacio.
informacio es sinonim de noticies, de coneixement, de dades... la informacio es poder.
es aquell conjunt d'elements de comunicacio encarregat de transport informacio.
valor maxim que adquireix l'ona.
indica el nombre de repeticions o cicles de l'ona per unitat de temps (Hz=1/s)
indica la situacio instantania en el cicle
distancia entre dos punts iguals del cicle
indica el nombre de repeticions o cicles de l'ona per unitat de temps (Hz=1/s)
És el conjunt de freqüències que ocupa un senyal. Sovint quan més ampla de banda tenim més capacitat de transmissió (més senyals caben). És com una “canonada”.
Transformen senyals elèctriques en ones electromagnètiques.
8 bits: 256 caràcters
transportar informacio.
Una comunicació és símplex si estan perfectament definides les funcions de l’emissor i del receptor, i la transmissió de dades sempre s’efectua en una direcció. • Exemple: el senyal de televisió. • Hi ha un únic canal físic i un únic canal lògic unidireccional.
La comunicació pot ser bidireccional, però aquesta bidireccionalitat no pot ser simultània. Quan l’emissor transmet, el receptor ha de rebre. Posteriorment, el receptor pot exercir d’emissor sempre i quan l’emissor es converteixi en receptor. • Exemple: ràdio-aficionat . S’utilitza paraula especial (“canvi”), per canviar entre emissor i receptor. • Hi ha un sol canal físic i un canal lògic bidireccional.
La comunicació és bidireccional i a més a més simultània. L’emissor i el receptor no estan perfectament definits. • Exemple: una comunicació telefònica, on ambdós interlocutors poden parlar alhora. • Hi ha un canal físic i dos canals lògics.
és un procediment mitjançant el qual un emissor i un receptor es posen d’acord sobre l’instant precís en què comença o acaba una informació que s’ha posat en el mitjà de transmissió emprat.
La transmissió se’n diu asíncrona quan el procés de sincronització entre emissor i receptor es realitza en cada paraula de codi transmesa. Això es fa mitjançant uns bits especials que ajuden a definir l’entorn de cada codi.
Si el senyal és analògic, és capaç de prendre tots els valors possibles en un rang (línia continua).
El senyal tan sols és capaç de prendre un conjunt finit de valors. • Exemple: Codi Morse, Rellotge digital Les telecomunicacions originalment eren digitals, després analògiques i ara tornen a ser essencialment digitals. casi tot es digital i no cal tenir un transformador.
* unicast: un unic emisor i un unic receptor. * broadcast: un emissor, molts receptors. exemple: tv, radio. * multicast: un emissor, molts receptors elegits anteriorment. * anycast: un emissor, molts receptors elegits anteriorment pero no fa falta que arribe a tothom, sino que se selecciona a un en concret.
És el dispositiu que s'encarrega de convertir les senyals elèctriques digitals en senyals elèctriques analògiques i viceversa.
Multiplexació en freqüència Multiplexació en temps
A cada canal lògic se li assigna una banda de freqüència centrada en un senyal portador sobre el qual es modula el missatge de cada canal lògic.
Entre dos bandes consecutives s'estableix un marge de seguretat per evitar interferències.
Totes les senyals s'emeten al mateix temps però l'ample de banda es comparteix.
Exemples: Emissores de ràdio.
- Segons la topologia de la connexió (punt/multipunt) - Segons el seu propietari (públiques, privades i dedicades)
2 equips connectats mitjançant una línia física que no comparteixen amb cap altre equip.
EXEMPLE: ADSL-Central Telefònica
Topologia en forma de xarxa troncal constituïda per un bus de comunicacions comú a tots els equips que es connecten a la xarxa.
EXEMPlE: Xarxa LAN
Són les línies que tenen un propietari definit. Exemple: línies utilitzades en les xarxes d’àrea local.
Línies de titularitat pública. Propietat de les companyies telefòniques i, per tant, tenen un àmbit nacional. L’usuari contracta la línia en règim de lloguer. Exemple: xarxes WAN. Lloguer ADSL.
Línia pública o privada reservada de forma exclusiva per a qui la lloga.
LAN. Local Area Network. Exemple: Un aula, una oficina, un edifici, etc... WAN. Wide area network Exemple: Internet MAN. Metropolitan Area Network Xarxa de distribució delimitada per una ciutat PAN. Personal Area Network Xarxes entorn a una persona. Bluetooth, WI-FI. Exemple: Cotxe
Associacions:
Aquí heu d'inserir els deures de crear un línia de temps amb la història de la telemàtica.
com canvia el nom de les eth: edita fitxer /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules