![]() | |
---|---|
Curs: | Iniciació a Moodle |
Curs Moodle: | http://acacha.org/moodle/course/view.php?id=39 |
Autors: | Sergi Tur Badenas |
Els objectius d'aquesta sessió són:
La sessió té dues parts. Observeu que la documentació teòrica és la mateixa que la de la pràctica anterior:
La part pràctica aquest cop té dos parts, una de guiada que ens permetrà veure els elements de creació de continguts que ens falten, i un altre de format més lliure que consistirà en que creu un tema complet al vostre curs.
Els elements de creació de continguts que ens falten per veure són:
Gestió de fitxers
Consulteu el vídeo:
Creació de carpetes
I creeu una carpeta al vostre curs. Intenteu posar un nom a la carpeta que sigui descriptiu dels continguts que hi vulgueu posar.
IMPORTANT: Observeu la utilitat de les carpetes! Si heu de donar múltiples fitxers als vostres alumnes no feu públics els fitxers de un en un, simplement publiqueu una carpeta i tots els fitxers que hi ha a la carpeta seran accessibles per als alumnes
Ara consulteu el vídeo:
Pujar fitxers
I pugeu un fitxer a la carpeta que heu creat. El fitxer pot ser de qualsevol tipus (PDF, doc, odt...)
Ara només falta fer públic els fitxers i la carpeta. Seguiu el vídeo:
Visualitza fitxers
IMPORTANT: Tingueu en compte que quan pugeu fitxers a l'apartat de gestió de fitxers del vostre curs, aquest fitxers no són públics! Només els podeu visualitzar vosaltres com a professors, altres professors o l'administrador. Si voleu que els alumnes puguin veure els fitxers, els heu de fer visibles al curs seguint els passos del vídeo.
Tasca opcional: també podeu visualitzar tot el directori utilitzant el recurs Visualitza un directori. Consulteu el vídeo:
http://www.sre.urv.es/moodleviewlets/catalan/create_directory.swf
Blocs
A la sessió anterior ja vam explicar què eren els blocs, ara anem a crear-los i modificar-los al nostre gust. Recordeu que els blocs són les caixes que apareixen a les columnes laterals d'un curs:
Els blocs que soleu tenir per defecte són:
Columna esquerra:
Columna dreta:
Com podeu veure la majoria de blocs que hi ha per defecte es gestionen de forma automàtica (no us cal fer cap feina extra) i són força útils. La meva recomanació és que no elimineu ni modifiqueu aquests blocs.
Per modificar blocs podeu utilitzar les icones que apareixen a sota del nom de cada bloc. Als apunts (transparències) de la primera sessió hi havia una taula amb les icones i el seu significat. Observeu que podeu:
Per a crear blocs ho heu de fer utilitzant el bloc especial anomenat Blocs. Aquest bloc es troba sempre a la columna de la dreta abaix de tot. Per afegir un bloc només cal fer clic al desplegable ona apareix el test Afegeix dins del bloc blocs. Creeu alguns blocs... primer podeu començar creant blocs que no cal configurar, només afegir i començar a utilitzar:
Segurament el bloc més interessant és el bloc de calendari. Afegiu un bloc de calendari. Un cop l'hàgiu afegit us apareixerà un calendari dins del bloc creat. El calendari és molt fàcil d'utilitzar, només cal que feu clic al més actual i veureu el calendari a pantalla completa. Per afegir un nou esdeveniment, feu clic al botó Nou Esdeveniment. Escolliu l'opció:
Esdeveniment del curs
Afegiu un nom a l'esdeveniment i una descripció així com una durada i feu clic a Desa els canvis. Observeu com l'esdeveniment apareix als blocs de calendari a i a esdeveniments propers.
Els esdeveniment poden ser de 4 tipus d'esdeveniments:
Us proposo una tasca opcional: afegir un bloc amb RSS remots. Els RSS són uns fitxers en format XML que podeu trobar a diferents webs de notícies com per exemple les webs de diaris o webs com barrapunto o meneame o gairebé qualsevol blog d'Internet. La tasca que us proposo és que busqueu un RSS que trobeu interessant i que mitjançant el bloc RSS mostreu les notícies de forma dinàmica.
Creació d'un tema
Ara que ja coneixeu totes les opcions que té Moodle per a la creació de continguts, és el moment de que poseu a prova els vostres coneixements. Creeu un tema nou al vostre curs i mireu que sigui el més correcte i real possible, és a dir, que siguin els continguts reals que desenvoluparíeu per una una Unitat Didàctica o Unit Formativa.
El tema hauria de tenir:
Les tasques d'aquesta sessió són relativament ràpides de fer. Us hauríeu de centrar en la qualitat dels continguts que creeu.
La setmana vinent començarem a veure les capacitats de Moodle com a gestors de cursos (tasques, fòrums, qüestionaris, etc.)
Com sempre l'entrega es realitza mitjançant una tasca Moodle. La trobareu al Moodle del curs:
http://acacha.org/moodle/mod/assignment/view.php?id=4393
Amb el nom:
Tasca de la sessió 3
IMPORTANT: Les hores de feina programades per aquesta sessió han de ser 5 hores. Cadascú té el seu ritme i coneixements previs diferents i per tant la duració és aproximada. De totes formes, en el context de retallades en el que estem no trobo adequat que us excediu en les hores. Per aquesta raó les pràctiques estan dissenyades per que la gran majoria de gent les pugui acabar en menys de 5 hores. Per aquells que tinguin més temps i ganes es proposaran activitats i/o lectures addicionals