![]() | |
---|---|
Curs: | Iniciació a Moodle |
Curs Moodle: | http://acacha.org/moodle/course/view.php?id=39 |
Autors: | Sergi Tur Badenas |
Els objectius d'aquesta sessió són:
La sessió té dues parts.
La part pràctica d'aquesta sessió tractarà sobre els qüestionaris i les copies de seguretat.
Qüestionaris
Els qüestionaris permeten realitzar tot tipus de proves, com proves de nivell, qüestionaris de repàs o sobretot exàmens. No són una eina "indispensable" de Moodle i veureu que donen força feina per a crear-los. El seu avantatge principal el podeu trobar en que un cop teniu un qüestionari es corregeix molt ràpidament o fins i tot automàticament (exàmens tipus test). A més, s'integra a Moodle com una activitat més i es pot reaprofitar.
NOTA: Moodle té un enfoc clarament pedagògic com podreu veure a les opcions per defecte dels qüestionaris, que estan més pensades per a utilitzar els qüestionaris com una activitat docent més i no tant com una activitat d'avaluació.
L'objectiu d'aquest apartat és que creeu un examen el més real possible i que estigui relacionat amb la temàtica del vostre curs. No us posa límits màxims ni mínims en el número de preguntes del qüestionari. Adapteu el número de preguntes que poseu al temps de treball que heu de dedicar en aquesta sessió (5 hores), tenint en compte que després hi ha una última activitat (còpia de seguretat del curs).
IMPORTANT: Si voleu que el qüestionari es corregeixi automàticament, cal fer un examen tipus test. Les preguntes tipus resposta oberta sempre requereixen de la intervenció del professor per tal de ser corregides
Us recomano que abans de començar a fer el qüestionari, tingueu clar les preguntes i tipus de preguntes que voleu fer. Pot ser molt bona idea que agafeu algun examen que ja tingueu fet en paper i mireu de passar-lo a Moodle.
Us podeu ajudar del següent viewlet de la URV:
http://www.sre.urv.es/moodleviewlets/catalan/questionari.swf
Per veure com es crea un qüestionari. Recordeu que abans de res, per crear qualsevol activitat cal fer clic al botó Activar Edició. Un cop activada la edició al desplegable de les activitats:
Escolliu l'opció qüestionari. Us apareixerà un formulari al que li haurem de canviar força opcions per tal d'adaptar-lo a la idea que tenim d'un examen.
Un cop hagiu creat el qüestionari cal tornar a entrar-hi per tal d'editar les preguntes. Un cop dins us apareixerà el següent:
Fixeu-vos a la part superior com hi ha una sèrie d'apartats (pestanyes) i subapartats:
Inicialment us trobeu a l'apartat edita, subapartat qüestionari. No veurem les opcions d'importació i exportació, ni cal que utilitzeu les categories. Les categories permeten agrupar les preguntes per categories de forma que les preguntes es puguin relacionar amb certs temes i es puguin reutilitzar i compartir, entre diferents cursos o inclús entre diferents usuaris professors. No canvieu la categoria, escolliu les opcions per defecte per a l'exercici que heu de fer.
Per crear preguntes utilitzeu el desplegable:
Crea una nova pregunta
Hi ha múltiples tipus de preguntes, les utilitzades més habitualment són:
Per a més informació sobre els tipus de preguntes consulteu:
http://docs.moodle.org/19/es/Tipos_de_preguntas
Anem a veure com es fa una pregunta tipus test. Escolliu l'opció:
Opcions múltiples
I us apareixerà un formulari com el següent:
On:
Amb això definiu els paràmetres generals de la pregunta. Ara cal definir les respostes possibles:
On:
Quan tingueu la pregunta definida, guardeu-la. Un cop heu creat una pregunta, tingueu en compte que encara no forma part del qüestionari. Per que la pregunta formi part del qüestionari, aleshores cal enviar-la de la columna de la dreta (banc de preguntes disponibles), a la columna de l'esquerre que conté les preguntes reals del qüestionari. Per enviar les preguntes de la columna de la dreta a la de l'esquerra utilitzeu la icona:
<<
.IMPORTANT: En qualsevol moment podeu previsualitzar com està quedant el qüestionari anant a la pestanya Previsualització
És important que un cop tingueu totes les preguntes proveu l'examen fent una previsualització.
Sí teniu dubtes plantejeu-los al fòrum de la sessió.
Còpia de seguretat
La idea d'aquesta tasca és que un cop tingueu el vostre curs Moodle fet, i com a última tasca d'aquest curs, us feu una còpia de seguretat del curs.
Amb aquesta còpia podreu restaurar el curs Moodle en qualsevol altre Moodle al que tingueu accés.
Us podeu ajudar del següent viewlet de la URV:
http://www.sre.urv.es/moodleviewlets/catalan/c_seguretat.swf
Per veure com es fa una còpia de seguretat. Per fer una còpia total, escolliu les opcions per defecte a totes les pàgines que us apareixen (aneu prement continua).
Un cop tingueu la còpia feta descarregeu-la i tindreu un fitxer zip amb totes els continguts del vostre curs
Com sempre l'entrega es realitza mitjançant una tasca Moodle. La trobareu al Moodle del curs:
http://acacha.org/moodle/mod/assignment/view.php?id=4697
Amb el nom:
Tasca de la sessió 6
IMPORTANT: Les hores de feina programades per aquesta sessió han de ser 5 hores. Cadascú té el seu ritme i coneixements previs diferents i per tant la duració és aproximada. De totes formes, en el context de retallades en el que estem no trobo adequat que us excediu en les hores. Per aquesta raó les pràctiques estan dissenyades per que la gran majoria de gent les pugui acabar en menys de 5 hores. Per aquells que tinguin més temps i ganes es proposaran activitats i/o lectures addicionals