![]() | |
---|---|
Curs: | Iniciació a Moodle |
Curs Moodle: | http://acacha.org/moodle/course/view.php?id=39 |
Autors: | Sergi Tur Badenas |
Els objectius d'aquesta sessió són:
La sessió té dues parts.
La part pràctica d'aquesta sessió tractarà sobre les activitats fòrum, consulta, xats i wikis (les wikis les podeu comptar com a opcionals si us passeu del nombre d'hores de feina per sessió: 5 hores).
Fòrums
Els fòrums són una eina indispensable per als cursos no presencials. Sovint són la eina més utilitzada per a la comunicació asíncrona entre participants d'un curs.
NOTA: Més endavant veurem el xat, activitat que també es pot utilitzar per a la comunicació entre professors i alumnes però de forma síncrona, és a dir, els alumnes i el professor han de ser "presents online" al mateix temps
L'objectiu d'aquesta pràctica col·laborativa és doble:
Us podeu ajudar del següent viewlet de la URV:
http://www.sre.urv.es/moodleviewlets/catalan/forum.swf
Per veure com es crea un fòrum. Recordeu que abans de res, per crear qualsevol activitat cal fer clic al botó Activar Edició. Un cop activada la edició al desplegable de les activitats:
Feu clic al desplegable i escolliu Fòrum. Com passa sovint a Moodle teniu múltiples opcions de configuració, cal dir però que sovint les opcions per defecte són les utilitzades al 95% dels casos. Dels fòrums heu de tenir en compte:
La resta d'opcions les podeu deixar amb els valors per defecte. Un cop hàgiu creat un fòrum feu clic al botó Afegeix un nou tema de debat. Creeu una nova entrada que podeu utilitzar per indicar als vostres alumnes la motivació del fòrum que heu creat. Recordeu de crear tant una entrada al fòrum de notícies com al de resol·lució de dubtes.
IMPORTANT: Tingueu sempre molt en compte que Moodle integra l'ús del correu electrònic als fòrums. Si forceu que tothom estigui subscrit a un fòrum, CADA COP que algú participi al fòrum TOTS ELS PARTICIPANTS del curs rebran un correu amb la nova entrada al fòrum
Consultes
Consulteu el vídeo:
Creació de consultes
Per orientar-vos sobre com s'ha de crear un consulta.
Les consultes poden tenir múltiples funcions (a les transparències de la teoria d'aquesta sessió podeu trobar més informació):
Us proposo que creeu una consulta de tema lliure. Si no esteu "inspirats" podeu utilitzar una consulta que jo utilitzo de tant en tant per a fer grups... Es tracta de que poseu com opcions el nom de X grups (p.ex. Grup 1, Grup 2, Grup 3) i que els alumnes puguin escollir a quin grup participen. Podeu posar un límit d'alumnes per grup, així els més lents en escollir no podran escollir grup (molt útil per a fer grups de forma ràpida ;-))
NOTA: No confongueu les consultes amb les enquestes de Moodle. Les enquestes de Moodle no les veurem ja que tenen un ús molt restringit ja que ni tant sols serveixen per a crear enquestes a mida, simplement ofereixen l'opció de crear uns tipus d'enquestes "típiques" en pedagogia.
Xats
El xat és l'altre eina de comunicació per excel·lencia. La podeu utilitzar per:
Observeu que la seva aplicació sol ser més rellevant en l'ensenyament no presencial. Però també es poden trobar utilitats als Xats en cursos presencials... Per exemple jo l'he utilitzat durant la realització de pràctiques en grup, per tal de forçar als alumnes d'un mateix grup que es comuniquin per Moodle. És una pràctica interessant per tal que simulin el treball en grup i a distància que a més té una utilitat extra: es treballa amb més silencia a classe ;-)
Per crear un xat consulteu el Viewlet:
Creació d'un xat
Wikis
Tot i que us la marco com una tasca opcional us recomano molt que si no heu treballat mai amb el concepte Wiki li dediqueu una estona...
Les wikis estan de moda i s'estan convertint en un estàndard de facto per a la documentació.
En resum es caracteritzen per ser:
Col·laboratives Ràpides d'editar i modificar (wiki vol dir ràpid en Hawaià, de fet el nom té l'origen en un bus! vegeu Breu història de les wikis)
En més detall:
IMPORTANT: La wiki de Moodle no disposa d'un llenguatge de marques propi. "T'obliga" a utilitzar el editor de text tipus miniprocessador de text al que estem acostumats a Moodle. Per a molts això no és un problema, però per als que estem acostumats als formats wiki és una gran limitació
La wiki està pensat per crear pàgines web relacionades entre sí de forma ràpida i sense necessitat de conèixer el llenguatge HTML. El més important per treballar amb Wikis és acostumar-se a una forma diferent de treballar. Per exemple:
NO espereu trobar un formulari per a la creació de noves pàgines
La única pàgina que es crea inicialment és la coneguda com a pàgina principal (Moodle us deixa escollir el nom de la pàgina principal). A partir d'aquí les noves pàgines es creen o passen a existir en el moment que algú les anomena o enllaça. Per fer un enllaç a una nova pàgina s'utilitza:
[[NOM DE LA NOVA PÀGINA]]
Per tant per crear una nova pàgina només us fa falta crear un enllaç cap aquella pàgina, posant el seu nom entre corxetes dobles.
Per a crear una wiki vegeu el Viewlet:
Crear una wiki
Tingueu en compte que Moodle no és una eina especifica de wikis i que podeu trobar eines molt millors per exemple Mediawiki (l'eina en que està feta aquesta wiki o la wikipedia). Si esteu interessats en el tema de les wikis podeu trobar més informació a:
Wikis com a aplicacions web
Com sempre l'entrega es realitza mitjançant una tasca Moodle. La trobareu al Moodle del curs:
http://acacha.org/moodle/mod/assignment/view.php?id=4611
Amb el nom:
Tasca de la sessió 5
IMPORTANT: Les hores de feina programades per aquesta sessió han de ser 5 hores. Cadascú té el seu ritme i coneixements previs diferents i per tant la duració és aproximada. De totes formes, en el context de retallades en el que estem no trobo adequat que us excediu en les hores. Per aquesta raó les pràctiques estan dissenyades per que la gran majoria de gent les pugui acabar en menys de 5 hores. Per aquells que tinguin més temps i ganes es proposaran activitats i/o lectures addicionals