La forma més fàcil d'instal·lar fonts és utilitzar Synaptic. Assegureu-vos d' afegir repositoris extres com multiverse o universe si voleu instal·lar Fonts no lliures.
Un cop teniu Synaptic configurat ja només falta fer una cerca per la paraula clau "font". També es poden afegir fonts manualment a les carpetes corresponents. Les localitzacions de les fonts es defineixen al fitxer XML /etc/fonts/fonts.conf a la secció Font Directory List
<dir>/usr/share/fonts</dir> <dir>/usr/share/X11/fonts</dir> <dir>/usr/local/share/fonts</dir> <dir>~/.fonts</dir>
Si afegim fonts segurament necessitarem reiniciar els programes per que s'adonin del canvi. Alguns programes de fet, es possible que requereixin algun pas addicional per detectar les noves fonts
Recursos:
A Gnome es pot accedir directament a la carpeta virtual fonts. Fonts d'un usuari:
$ nautilus fonts:
Fonts del sistema:
$ gksudo nautilus fonts:
Podeu trobar més informació a la wiki d'Ubuntu.
Consulteu l'article Com solucionar el problema de les fonts de les transparències del curs
Algunes fonts estan alliberades sota una llicència lliure (open Source):
Hi ha moltes fonts que tenen copyrights o fins i tot patents...
Les fonts més habituals de Microchoft (Arial, Comic Sans,etc.) és troben al paquet msttcorefonts (repositori multiverse). Cal tenir en compte que són freeware però no lliures i que no tots els sistemes les tenen (moltes distribucions Linux, Altres sistemes operatius, etc).
Un dels problemes més típics (i embarassos) és fer una presentació amb fonts no lliures com Arial, fer una còpia de la presentació i fer la presentació en un ordinador diferent al que s'ha fet la presentació.
Un altre problema típic és el rumor de que els documents de Word no es veuen correctament amb OpenOffice (les pàgines són diferents,etc). Sovint el problema és l'ús de fonts diferents o que el document original utilitza unes fonts que no estan disponibles al nostre sistema.
Recursos:
Recursos:
$ sudo apt-get install ttf-gentium ttf-sil-doulos ttf-sil-charis
Un cop instal·lades aquestes fonts podem anar al menú Insereix/Caràcter especial i selecciona per exemple la font Doulos SIL. Cada cop que seleccionem un caràcter a la part dreta inferior de la finestra surt el seu codi unicode:
U+0xxx
Podem consultar en aquest document quin unicode li correspon a cada un dels caràcters de l'alfabet fonètic en aquest document.
Per exemple les fricatives Post-Alveolars són els codis unicode:
U+0283 U+0293
Recursos: