IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Alert.png Aquesta wiki forma part dels materials d'un curs
Curs: Eines Web
Fitxers: No hi ha fitxers
Repositori SVN: No està actiur
Usuari: anonymous
Paraula de pas: sense paraula de pas
Autors: Sergi Tur Badenas

Motivació de la sessió

L'objectiu d'aquesta sessió no és pas realitzar un curs de formació sobre eines web de Google com Google Docs o Google Calendar. Aquest tipus d'eines són eines ofimàtiques orientades a usuaris finals i tots nosaltres, com a informàtics, estem capacitats per utilitzar aquest tipus d'eines. En tot cas, si no hi heu treballat mai, tindreu un període d'adaptació però no crec que trobeu gaires dificultats.

Per tant, l'objectiu que us proposo assolir és crear un compte de Google Apps for Free i verificar-lo.

El problema per a fer aquest tipus de pràctica és que s'ha de disposar d'un domini per tal de poder fer el procés complet. Aquest problema el resoldrem creant un subdomini gratuït a través del servei SourceForge. Per què SourceForge? simplement per què ens permetre tenir accés (via SFTP) a un servidor web per al nostre domini. El domini serà del tipus:

elvostrenomdeprojecte.sourceforge.net

També cal destacar que sourceforge és una eina molt interessant per tal de realitzar projectes de programació (com per exemple projectes del crèdit de síntesi), ja que de forma fàcil i ràpida us dona accés a serveis de repositori de codi com Subversion/Git/CVS, pàgina web, mediawiki, wordpress, gestors d'incidències com Mantis... La llista de serveis és força impressionant, com també ho és la ràpidesa i la forma en que ho podeu fer.

NOTA: Sourceforge és una eina més que recomanable de conèixer per a un informàtic.

Si esteu interessats en altres tipus de servei com Google Apps for Business o Education les passes són força similars.

Personalment crec que aquest procediment pot ser molt útil per als nostres estudiants ja que moltes empreses els hi pot interessar tenir un servei similar al de Google Apps i per tant, disposar d'un treballador que sigui capaç de configurar un servei d'aquest tipus pot ser quelcom força valorat.

IMPORTANT: Recordeu que heu de dedicar un temps de treball màxim/mínim el més proper a les 5 hores.

Guió de treball

El guió de treballar proposat és el següent:

Contingut teòric

Pràctica

 • Creeu un nou article a la wiki. L'article ha de ser fill de la vostre pàgina personal. Per exemple: Usuari:Sergi/Google Apps i SourceForge
 • En aquest article documenteu en la mesura del possible el que trobeu més adient i/o importat de la pràctica que esteu seguint. Si que és important que poseu algunes captures de pantalla que demostrin que heu realitzar la pràctica.
 • Si encara no la teniu, creeu-vos un compte a Sourceforge i creeu un projecte. Seguiu els passos de Com crear un projecte un projecte a Sourceforge?
 • Ara creem un compte de Google Apps for Free. Seguiu els passos de Procediment per a demanar un compte de Google Apps for Free
 • Heu de verificar el compte de Google Apps, verificant que sou propietaris del subdomini que heu creat a sourceforge. De totes les opcions possibles de confirmació (mètodes de confirmació) utilitzarem el de crear una pàgina web a l'arrel del vostre subdomini. Això us obligarà a accedir via SFTP a la vostre pàgina del projecte sourceforge. Seguiu els passos de exemple de verificació d'un domini Sourceforge
 • Finalment entregueu la tasca que trobareu al Moodle del curs. Heu de posar un enllaç clicable a l'article que heu realitzat a la wiki del curs.

Treball opcional

 • Creeu comptes d'usuari per als vostre Google apps. Feu una ullada a le opcions de gestió que us proporciona Google Apps.
 • Si voleu podeu demanar un compte de Google Apps for Education per al vostre centre. Tingueu en compte però que necessitareu fer-ho saber al vostre equip directiu. Primers us donen un compte de Google Apps for Free i un cop demostreu que són un centre educatiu us fan un upgrade a Google Apps for Education.

Google Apps

Google Apps és un servei de Google que proveeix d'un servei a mida que permet utilitzar diferents serveis de Google com el correu electrònic o Google Docs en un domini propi.

Tots els serveis són oferts via web, és a dir s'utilitzen aplicacions web que és troben al núvol. El servei ofereix un servei similar al que poden oferir suites ofimàtiques offline com OpenOffice o Office. Entre la llista de serveis podem destacar:

 • Correu electrònic Gmail i Google Talk (missatgeria instantània).
 • Google Groups: servei de creació de grups d'usuaris.
 • Google Calendar: Servei de calendari.
 • Google Docs: Suite ofimàtica que permet crear documents de text, fulls de càlcul...
 • Google Sites: Permet crear llocs web.

Hi ha tres tipus de serveis Google Apps:

 • Google Apps for Free: Ofereix condicions similars als comptes de correu gratuïts i personals de Google. Hi ha un limit de comptes de correu però pot ser útil per a petites/mitjanes organitzacions o empreses.
 • Google Apps for Business: Servei de pagament. Es paga un tant al any per compte de correu i permet tenir més espai una garantia de servei del 99.9% i també un servei tènic 24 hores.
 • Google Apps for Education: Si podeu demostrar que sou un centre educatiu podeu demanar aquest tipus de compte que és gratuït i combina les propietats de Google Apps for Free i Google Apps for Business.

IMPORTANT: A més Google ha arribat a acords per utilitzar Google Apps en grans organitzacions educatives com Universitats. Sense anar gaire lluny, aquí a Catalunya el correu Xtec es proporcionat per Google gràcies a un acord entre en Departament d'Ensenyament i Google

A més cal tenir en compte que les característiques de Google Apps poden ser ampliables utilitzant els recursos del Google Apps Market Place ([1])

Consulteu també els articles Google i Google Apps.

Sourceforge

Consulteu també l'article Sourceforge

Vegeu també


Enllaços externs