NOTA: Des de que les X es configuren automàticament (--acacha 15:41, 25 gen 2011 (UTC)) aquesta comanda ja no és tant rellevant! De fet ara ja no fa absolutament res.
El servidor X d'Ubuntu és Xorg i es pot configurar amb independència de l'entorn d'escriptori (ja sigui Gnome o KDE) amb la següent comanda:
$ sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Aquesta comanda inicia un wizard (assistent), amb el qual configurarem pas a pas l'entorn gràfic (ratolí, pantalla, targeta gràfica i monitor). Podeu consultar els passos a seguir durant l'assistent a l'article Configurar el paquet Debian xserver-xorg.
Una opció alternativa al línia de comandes és utilitzar Synaptic. Amb el botó Cerca:
Busqueu el paquet xserver-xorg:
Un cop l'hàgiu trobat, el seleccioneu, i des de el menú Paquet del Synaptic seleccioneu l'opció Configura:
L'assistent té 5 seccions:
NOTA: Abans d'executar l'assistent consulteu la secció còpies de seguretat.
Videoturoial: també podeu veure un videotutorial (http://xarxantoni.net/~sergi.tur/xcrash.htm) creat amb wink que mostra com reconfigurar un servidor X des de la línia de comandes quan no funciona l'entorn gràfic.
El primer pas ens demana si volem autodetectar la configuració del Hardware. Si seleccionem que sí, l'assistent ens oferirà les opcions de configuració que l'autodetecció de programari cregui convenients. En tot cas, després sempre podrem aplicar els canvis que creiem adients a la nostra configuració
NOTA: Per defecte la configuració ens mostra els paràmetres que actualment hi ha seleccionats al fitxer xorg.conf.
El següent pas és escollir el driver de la targeta de vídeo. Aquest és segurament un dels passos més important i amb més implicacions. Segurament escollint la opció que ens ofereix per defecte l'entorn gràfic ja en tindrem prou. Per a conèixer en detall aquest apartat de la configuració consulteu la secció Targetes gràfiques de l'article Configuració X-Windows.
El tercer pas és escollir un nom per a la targeta gràfica. Aquest nom és un simple descriptiu i hi podem posar el que vulguem, tot i que és recomanable deixar l'opció per defecte pel seu alt grau informatiu.
Al quart pas, hem d'especificar en quin bus tenim la targeta gràfica. Actualment la majoria de targetes gràfiques utilitzen el Bus AGP, tot i que encara també es poden trobar targetes gràfiques PCI o integrades a la placa mare. El bus AGP s'identifica com PCI:1:0:0:
NOTA: Gairebé mai haureu de canviar aquesta opció, ja que la detecció de maquinari us seleccionarà el bus adient.
A les següents opcions (framebuffer i quantitat de memòria) no s'han de variar els valors per defecte, a no ser que coneixem a priori que les nostres targetes gràfiques necessiten una configuració específica per aquests paràmetres.
Ara és el torn de la configuració del teclat (Keyboard). Com sabeu hi han diferents tipus de teclats i diferents configuracions. Les opcions a escollir són:
Ara és el torn del ratolí. A no ser que tinguem un ratolí amb opcions especials, la majoria de ratolins estàndards, funcionen correctament amb qualsevol de les opcions possibles. Podeu consultar l'article sobre ratolins (http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_%28computing%29) de la wikipedia (angles) per obtenir més informació:
En aquesta secció de l'assistent escollim els mòduls que volem carregar juntament amb l'entorn X. Els mòduls afegeixen funcionalitats a l'entorn X. Per exemple:
La llista de mòduls que apareixen en aquesta secció, depén del que tinguem instal·lat en el nostre sistema.
En la següent secció normalment escollirem l'opció per defecte (sí):
[[Imatge:Xorgisma16.png
i es crea la secció [[Xorg.conf#Files Files corresponent del fitxer xorg.conf
Per defecte, l'assistent cada cop que s'executa ens guarda una còpia de l'anterior configuració. Com podeu veure a continuació, la copia s'anomena xorg.conf seguit de la data i hora exactes de la còpia de seguretat.
casa-linux:/etc/X11$ ls -la total 104 drwxr-xr-x 10 root root 4096 2006-12-07 08:06 . drwxr-xr-x 160 root root 8192 2007-02-26 08:38 .. ............................................................ -rw-r--r-- 1 root root 4229 2006-11-07 19:53 xorg.conf -rw-r--r-- 1 root root 4229 2006-11-07 19:53 xorg.conf.20061107195318 ......
Per tant no és necessari fer una còpia de seguretat del fitxer xorg.conf abans de reconfigurar. De totes formes sempre és una bona idea tenir una còpia d'aquest fitxer, per exemple a la nostra HOME:
$ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /home/sergi
Per restaura la còpia, només cal tornar a reanomenar el fitxer xorg.conf:
$ sudo cp /home/sergi/xorg.conf /etc/X11