Curs: | Eines web |
Fitxers: | No hi ha |
Repositori SVN: | |
Usuari: | anonymous |
Paraula de pas: | sense paraula de pas |
Autors: | Sergi Tur Badenas |
L' arquitectura de tres capes (en anglès Three-tier) és una arquitectura Client-Servidor en la qual la interfície d'usuari, el model (o també anomenat lògica de negoci), i les dades són desenvolupades i mantingudes com a mòduls independents i/o fins i tot en plataformes computacionals diferents.
Les tres capes són:
El model de tres capes és una arquitectura de software molt utilitzada i també és un patró de disseny molt utilitzat.
Més enllà dels avantatges típics del desenvolupament modular, un dels objectius del model de tres capes és permetre que qualsevol de les tres capes pugui ser actualitzada o fins i tot reemplaçada sense que això afecti al conjunt de l'aplicació. Un clar exemple són les aplicacions web, en les quals un canvi de sistema operatiu o de navegador web a l'entorn client (capa de presentació) no afecta al correcte funcionament de l'aplicació. Aquests tipus d'aplicacions faciliten el treball multiplataforma.
Típicament la interfície d'usuari s'executa a una estació de treball o PC d'escriptori (Desktop Computer). En aquesta estació de treball es pot utilitzar una aplicació específica de software per a la capa de presentació o en el cas d'aplicacions web és pot utilitzar una aplicació estàndard, és a dir un navegador web.
Consulteu LAMP
Consulteu Contenedors de Servlets
Vegeu també:
Vegeu també:
TODO:
TODO:
Vegeu
En aplicacions web a l'hora de desenvolupar és sol fer en entorn separat de l'entorn final (entorn d'aplicació) on realment s'executarà l'aplicació. Això de fet és així en gairebé qualsevol aplicació mitjanament seriosa, però és especialment important en aplicacions web pel fet de que aquestes estan connectades a Internet i per tant qualsevol problema o canvi en l'entorn d'explotació és molt més "visible".
En sistemes operatius Windows és força comú utilitzar aplicacions WAMP o tipus XAMP que faciliten la instal·lació i configuració d'un entorn LAMP.
En GNU/Linux i particularment a Ubuntu no cal que utilitzeu aquest tipus d'eines ja que podeu disposar d'un entorn LAMP de forma molt senzilla instal·lant un paquet especial (tasca) anomenat lamp-server:
$ sudo tasksel install lamp-server
Consulteu l'article LAMP.
Vegeu també:
A Linux i particularment a Ubuntu no hi haurà un especial diferència entre els sistemes que utilitzeu per a proves i per a explotació.
NOTA: Que els sistemes utilitzats per a proves o explotació siguin molt similars no vol dir ni de bon tros que hagin de ser el mateix sistema, de fet és imperatiu que els sistemes/ordinadors siguin diferents
Normalment l'entorn de proves és un entorn d'escriptori i s'utilitzen versions de Linux d'escriptori i amb entorn gràfic (p. ex. Ubuntu Desktop).
A l'entorn d'explotació utilitzeu una sistema operatiu preparat per treballar en aquest tipus d'entorns, és a dir una distribució de servidor com per exemple Ubuntu Server.
IMPORTANT: Treballar amb un entorn de servidor no implica necessàriament no disposar d'entorn gràfic. Es pot instal·lar un entorn gràfic a una versió de servidor com per exemple Ubuntu Server. Ara bé, no utilitzeu mai una versió d'escriptori per a un servidor ja que el nucli del sistema operatiu (linux) de una versió de servidor està especialment preparada/compilada per treballar en un entorn de servidor on les aplicacions que s'executen són molt diferents de les aplicacions que s'executen en un entorn d'escriptori.
Es pot fer instal·lant un tasca amb tasksel:
$ sudo tasksel install ubuntu-desktop
L'entorn gràfic és gestionat pel que s'anomena Gestors de pantalla o Display Managers. En el cas de l'entorn d'escriptori Gnome el gestor de pantalla és Gnome Display Manager (GDM). GDM és l'eina que inicia la sessió.
Podeu reiniciar (compte guardeu el que tingueu pendent de guardar) l'entorn gràfic de Gnome amb:
$ sudo /etc/init.d/gdm restart
Si esteu en un entorn de servidor i només teniu la línia d'ordres, si prèviament heu instal·lat l'entorn gràfic amb:
$ sudo tasksel install ubuntu-desktop
Aleshores podeu iniciar l'entorn gràfic amb:
$ sudo /etc/init.d/gdm start
La recomanació és que inicieu l'entorn gràfic només quan el necessiteu. En el moment que abandoneu el servidor i el deixeu treballant en segon pla sense cap sessió interactiva de treball atureu l'entorn gràfic amb:
$ sudo /etc/init.d/gdm stop
Recordeu que podeu utilitzar les consoles virtuals (Ctrl+Alt+FX) per obtenir una consola no gràfica. Per què atura l'entorn gràfic:
NOTA: El concepte sessió és molt important. Quan esteu entrant a l'entorn gràfic, totes les aplicacions executades en aquest entorn formen part d'una sola sessió
Si us interessa entrar és més profunditat al tema Interfícies gràfiques consulteu:
Hi ha dos formes de fer-ho:
Podeu utilitzar l'ordre update-rc.d:
$ sudo update-rc.d -f gdm remove
Cal modificar:
/etc/init$ cat gdm.conf # gdm - GNOME Display Manager # # The display manager service manages the X servers running on the # system, providing login and auto-login services description "GNOME Display Manager" author "William Jon McCann <[email protected]>" start on (filesystem and started dbus and (drm-device-added card0 PRIMARY_DEVICE_FOR_DISPLAY=1 or stopped udevtrigger)) stop on runlevel [016] emits starting-dm env XORGCONFIG=/etc/X11/xorg.conf script if [ -n "$UPSTART_EVENTS" ] then [ ! -f /etc/X11/default-display-manager -o "$(cat /etc/X11/default-display-manager 2>/dev/null)" = "/usr/sbin/gdm" ] || { stop; exit 0; } # Check kernel command-line for inhibitors for ARG in $(cat /proc/cmdline) do case "${ARG}" in text|-s|s|S|single) plymouth quit || : # We have the ball here exit 0 ;; esac done fi if [ -r /etc/default/locale ]; then . /etc/default/locale export LANG LANGUAGE elif [ -r /etc/environment ]; then . /etc/environment export LANG LANGUAGE fi export XORGCONFIG exec gdm-binary $CONFIG_FILE end script
Cal modificar la línia:
stop on runlevel [016]
per
stop on runlevel [0126]