Telemàtica =TELEcomunicacions + inforMÀTICA
La telemàtica és la tècnica que tracta la comunicació remota entre processos.
La Telemàtica és una disciplina científica i tecnològica que sorgeix de l'evolució de la telecomunicació i de la informàtica:
Valor màxim que adquireix l'ona. Calitat de la senyal
Indica el nombre de repeticions o cicles de l'ona per unitat de temps (Hz=1/s)
Indica la situació instantània en el cicle
Distància entre dos punts iguals del cicle
La camunicació entre capes es fa a traves de la interficie.
Als serveis d'una capa
Primitives OSI d'un servei
Sol·licitud (.request)
Protocol de connexió telefonica
Nivell 1: Nivell fisic
Nivell 2: Nivell d'enllaç
Nivell 3: Nivell de xarxa
Nivell 4: Nivell de transport
És una capa de transició entre els nivells orientats a la xarxa i els orientats a les aplicacions Treballa amb unitats de dades 4-PDU també anomenades TPDU o segments. Té funcions similars al nivell d'enllaç (salt a salt) però entre dues màquines que no estan connectades directament (extrem a extrem) S'encarrega de preparar les dades de les aplicacions per a la xarxa i assegurar-se que arribaran correctament al nivell de transport del destinatari. Protocols: TCP (Transport Control Protocol) i UDP (User Datagram Protocol)
Ofereix els serveis que no ofereix el nivell de xarxa • Establiment de connexió: en serveis orientats a connexió. • Reoordenació de paquets: serveis no orientats a connexió. • Control d'errors: recuperació de caigudes de xarxa, reenviament de paquets, etc. • Control de flux: Implementació de buffers. • QoS (Quality of Service): Garanteix la fiabilitat i la qualitat del servei. Multiplexació de connexions: Permet tenir més d'una connexió oberta a través d'un mateix medi físic. S'utilitzen ports i el concepte de sockets. Dels nivells de xarxa i transport en parlarem amb més detall a la unitat didàctica 4
Nivell 5: Nivell de sessió
A través d’una sessió es pot portar a terme un transport de dades ordinari (nivell de transport). Millora els serveis de la capa de transport: • Transmetre un fitxer gran per una línia telefònica que té caigudes cada 15 minuts. La capa de sessió es pot encarregar de la resincronització de la transferència, de manera que a la següent connexió es transmetin dades a partir de l’últim bloc tramés sense error. • Restauració d'un estat anterior (sessió). Aquest nivell sovint es dilueix dins del nivell d'aplicació
Nivell 6: Nivell de presentació
Coordina la representació de dades entre emissor i receptor • Per exemple, un emissor que utilitza el codi ASCII i un receptor que utilitza UNICODE. Necessitem un servei de conversió i interpretació de dades que normalment proveeix la cap de presentació. Sovint es tracta més de llenguatges (XML, HTML) o protocols d'interpretació de dades o formats (MIME) Altres serveis: • Compressió de dades • Xifratge de dades (Protocol SSL) També és una capa que normalment es dilueix dins la capa d'aplicació
Nivell 7: Nivell d'aplicació
Quan dos processos es volen comunicar i resideixen en el mateix ordinador, utilitzen el Sistema Operatiu per comunicar-se (Linux utilitza dispositius especials de xarxa – loopback – per comunicar processos) Si resideixen en ordinadors diferents, la capa d’aplicació dispararà els mecanismes adequats per produir la connexió entre els processos, servint-se dels serveis de les capes inferiors. Exemples: DNS, FTP, HTTP, IMAP, IRC, NFS, NNTP, NTP, POP3, SMB/CIFS, SMTP, SNMP, SSH, Telnet, SIP...
Iperf és una eina que permet fer tests de velocitat (throughput) entre un client i un servidor. Proporciona les eines tant per al client com per al servidor.
$ sudo apt-get install iperf
Instal·leu iperf:
$ sudo apt-get install iperf
Creeu el fitxer /etc/init.d/iperf:
$ sudo cp /etc/init.d/skeleton /etc/init.d/iperf $ sudo joe /etc/init.d/iperf
I ompliu les variables:
# PATH should only include /usr/* if it runs after the mountnfs.sh script PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin DESC="Servidor Iperf" NAME=iperf DAEMON=/usr/bin/$NAME DAEMON_ARGS="-s -D" PIDFILE=/var/run/$NAME.pid SCRIPTNAME=/etc/init.d/$NAME
Feu-lo executable:
$ sudo chmod +x /etc/init.d/iperf
Arranqueu-lo
$ sudo /etc/init.d/iperf start
I ara utilitzeu:
$ sudo update-rc.d iperf defaults
Per fer que el servei s'executi per defecte al iniciar el servidor.
Relació establerta entre dues entitats, el servidor que ofereix un recurs de qualsevol tipus (físic, de programació, de dades, etc.) i el client, entitat que en treu un profit o avantatge.
• Clients: aplicacions gràfiques (GUI) • Servidors: Processament i emmagatzemament de dades (base de dades)
Arquitectura que defineix un sistema de comunicació que no té clients
• Aquests tipus de sistemes permeten la distribució de continguts d'una forma molt senzilla i econòmica, trencant el tradicional sistema vertical on sols les grans empreses amb suficient potencial econòmic podien permetre's el luxe de fer arribar continguts a tanta gent.
SMTP: xarxa Peer To Peer de enrutadors de correu. POP3 i IMAP: Protocols client-servidors per consultar el correu electrònic.
La propagació de les notícies la fan els nodes per les notícies en si s'obtenen de servidors concrets.
La transmissió de fitxers es fa entre iguals (Peers) Els servidors emmagatzemen un index dels fitxers existents als Peers o iguals, així com altres dades importants per establir la connexió. El sistema de Torrents també necessita de cercadors en pàgines web per indexar els fitxers que es comparteixen.
L'aire és un bé públic
Hi ha una regulació per a l'ús de l'aire com a canal de transmissió. L'ens regulador és la CNMT (Comisión Nacional del Mercado de las Telecomunicaciones).
Domini Públic Radioelèctric
És el conjunt de radiacions electromagnètiques fixades entre els 9KHz i els 3000GHz, destinats a un ús públic ( TV i ràdio digital i analògica).
CNAF (Cuadro nacional de asignación de frecuencias)
Reserva diferents freqüències per a diferents sistemes de comunicacions (navegació marítima, emergències, radioaficionats, ràdio, televisió, mòbils, aeromodelisme...)
canal
Exemples:
comunicacions convertint-les a un format assequible per a l'ETD.
El ETD i el ECD es diferencien en que el ETD seria les persones parlant i el ECD el micròfon.
receptor, de manera que tant els senyals com les informacions que viatgen en ells siguin entregats amb seguretat.
Circuit de dades transporta informació
Capaç de transmití i rebre informació sense pendre decisions per si mateix.
Tenen un processador i memòria que els permiten realitzar diverses tasques sense necesitat de ser atesos per dispositius externs.
Tipus de terminals autònoms en que les tasques estàn asignades a través de la carga d'un programa desde l'exterior.
Codi CRC(Comprobación de redundancia cíclica)
ASCII (de l'anglès American Standard Code for Information Interchange) és un Codi Estàndard Americà per a l'Intercanvi d'Informació.
El codi ASCII Transforma caràcters anglesos a codi binari.
8 bits: 256 caràcters
Unicode és un estàndard internacional de codificació de caràcters en suports informàtics. El seu objectiu és proporcionar el mitjà per a permetre emmagatzemar qualsevol text que es desitgi. Això inclou qualsevol mena de forma d'escriptura que es faci servir actualment, moltes formes d'escriptura conegudes només pels estudiosos i altra mena de símbols com ara els símbols matemàtics, lingüístics i APL.
Unicode és un projecte que pretén reemplaçar tota mena de conjunt de caràcters existent. Avui en dia, Unicode es considera el conjunt de caràcters més complet i ha esdevingut l'opció a triar en la internacionalització de programari en entorns multilingües. Molts estàndars recents i programari bàsic han adoptat Unicode per a representar text.
El unicode disposa mes de 9000 caràcters codificats
Codi del Cèsar és un tipus de xifratge per substitució en el qual cada lletra del text clar se substitueix per una altra lletra que estigui un determinat nombre fix de posicions desplaçada a l'alfabet
Funcionament La transformació es pot representar a base d'alinear dos alfabets; l'alfabet xifrat és l'alfabet clar després d'aplicar-li una rotació cap a l'esquerra o cap a la dreta un determinat nombre de posicions. Per exemple, vet aquí un xifratge de Cèsar fent servir una rotació cap a l'esquerra de quatre llocs (el paràmetre de decalatge, en aquest cas 4, es fa servir com al clau):
Text clar: ABCÇDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ Text xifrat: DEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZABCÇ
Aquest sistema també es pot expressar fent servir aritmètica modular a base de transformar primer les lletres en nombres, d'acord amb la correspondència, A = 0, B = 1,..., Z = 27. El xifratge d'una lletra x amb un decalatge de n es pot descriure matemàticament com:
El desxifratge es fa de forma similar,
L'operació de substitució es conserva la mateixa al llarg de tot el missatge, per tant el xifratge es classifica com un xifratge de tipus substitució monoalfabètica, en oposició a la substitució polialfabètica.
és un procediment mitjançant el qual
un emissor i un receptor es posen d’acord sobre
l’instant precís en què comença o acaba una
informació que s’ha posat en el mitjà de transmissió
emprat.
La transmissió se’n diu asíncrona quan el procés de
sincronització entre emissor i receptor es realitza en
cada paraula de codi transmesa. Això es fa mitjançant
uns bits especials que ajuden a definir l’entorn de
cada codi.
En paral·lel pots tenir un problema greu en certes freqüències.
broadcast es podria traduïr com a difusió
Modulació es una tècnica per transportar informació a través d'una ona.
Les freqüències (2,4 i 5,3 són les pitjors que hi han perquè estan aprop de les freqüències del aigua) de la WIFI són les freqüències lliures.
Informació = variació
Senyals portadora
Senyal modulada
Exemple AM
Mòdem (MODulador-DEModulador)
És el dispositiu que s'encarrega de convertir les senyals elèctriques digitals en senyals elèctriques analògiques i viceversa.
Els cables de coure estan pensats per a enviar sons (telèfon) però els ordinadors envien bits. Els mòdems el que fan és convertir els bits en tons.
Cada to és una freqüència diferent i per tant convertim bits (banda base) en altes freqüències adequades al canal (banda ampla).
Recordeu els sorolls que feien els antics mòdems!
Exemple: Bus de comunicacions, temps de CPU.