IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

El procés d'arrencada

Graficarrencadajoel.png

Fases:

 • 1a Fase. BIOS
 • 2a Fase. MBR (Gestor d'arrancada)
 • 3a Fase. Sector d'arrancada 1a partició
 • 3b Fase. Nucli del sistema operatiu
 • 4a Fase. Procés scheduler
 • 5a Fase. Procés init

Procés:

 1. S'engega l'ordinador i s'executa la BIOS.
 2. La BIOS realitza tasques específiques d'arrancada i configuració del maquinari.
 3. Un cop el maquinari és reconegut i executat correctament, la BIOS carrega i executa el programa Initial Program Loader (IPL), també conegut com stage1 o fase 1 del gestor d'arrancada). Aquest programa es troba al Master Boot Record (sector 0) del dispositiu seleccionat com a dispositiu d'arrancada.
 4. La fase 1 del bootloader s'executa la fase 2. Alguns gestors d'arrancada, entremig d'aquestes fases, executant la fase 1.5, fase opcional i que permet tenir accés a més sistemes de fitxers.
 5. El gestor d'arrancada sovint ofereix al usuari un menú amb diferents opcions de càrrega. Un cop seleccionada una opció, s'executa el sistema operatiu mitjançant la càrrega en memòria del kernel i la seva posterior execució. Les primeres tasques del kernel són configurar funcions bàsiques d'accés al maquinari.
 6. El kernel executa la funció start_kernel() que realitza la majoria de la configuració del sistema (interrupcions, gestió de memòria, inicialització de dispositius, drivers, etc.)
 7. El kernel executa dos processos, l'scheduler i el procés init de forma separada.
 8. El procés scheduler pren el control del sistema i és l'encarregat de gestionar els processos i la multi-tasca del sistema. El kernel queda inactiu (idle) a l'espera de peticions d'accés a l'espai del kernel.
 9. El procés init s'executa en espai d'usuari i executa els scripts d'inicialització del sistema. Aquest scripts configuren serveis que no són del sistema operatiu amb l'objectiu de crear un entorn d'usuari.
 10. Finalment es proporciona a l'usuari una pàgina de login, que pot ser per línia de comandes o per entorn gràfic. També es possible configurar l'entorn per tal que entri sense necessitat de fer login.

La BIOS

(Consultar l'apartat BIOS de la wiki).

 • La BIOS (Basic Input/Output System)és el firmware del PC.
 • Al principi eren memòria ROM (Read Only Memory), però actualment són memòries PROM, EPROM o FLASH (lectura i escriptura).
 • Són sistemes actualitzables
 • En PCs, la BIOS disposa d'un programa de configuració accessible per combinació de tecles durant l'arrancada (supr o F2 o F8, depèn de la BIOS).
 • Determina configuracions del maquinari del sistema (Chipsets, busos de sistema, gestió del consum energètic, seguretat d'accés al sistema, etc.)
 • També podem configurar l'ordre d'arrancada dels dispositius del sistema.
 • Amb el botó Pausa, podem pausar la BIOS.

Gestor d'arrencada

L'MBR (o Master Boot Record) és l'aplicació on està el dispositiu d'arrancada que s'executa després de la BIOS. Es troba al primer sector del disc dur, i ocupa 512 bytes.

El gestor d'arrencada pot estar dividit en varies parts, en cas que necessiti més de 512 bytes per arrencar.

El gestor d'arrencada és configurable.

El Kernel s'executa a l'inici, executa el hardware necessari, i un cop ha acabat, s'executa la primera aplicació pròpia del sistema operatiu, el procés init, que s'encarrega d'arrencar el sistema operatiu (excecuta l'entorn gràfic, els servies...).

El procés scheduler planifica els processos de la CPU.

En Linux hi ha 2 gestors d'arrencada importants:

Provar arrencada de sistema: QEMU

Per provar l'arrencada del sistema, instal·larem l'emulador qemu.

$ sudo apt-get install qemu

Per utilitzat el qemu, provem diferents maneres, per obtenir diferents resultats:

$ qemu -kernel /vmlinuz

Qemunofuncionajoel.png

$ qemu -kernel /vmlinuz -initrd /initrd.img

Qemufuncionajoel.png

Història dels sistemes operatius

Xerox és famosa per ser un dels millors fabricants d'impressores en l'actualitat. Aquesta mateixa empresa ha esta la que ha inventat les impressores làser, el GUI, el ratolí o el Xerox Alto, que va ser un ordinador anterior al Apple 1 (1976) i al Apple 2 (1977).

Xerox Alto

Ordinadors d'Apple per ordre cronològic:

 • Apple 1 (1976)
 • Apple 2 (1977)
 • Lisa (1982)
 • Macintosh (1984)

NeXT Computer: Empresa que va fundar Steve Jobs. Construïen ordinadors amb interfície gràfica UNIX, però no es van vendre bé del tot.

L'Altair 8800 va ser el primer ordinador per al que Microsoft va escriure un llenguatge de programació.

L'actual CEO de Microsoft és Steve Ballmer, que ha rellevat a Bill Gates. Aquests, junt amb Paul Allen van ser els tres fundadors de l'empresa.

El primer PC de IBM va sortir al 1981, i es va anomenar IBM PC.

Història dels sistemes UNIX

Es comencen a dissenyar a finals dels anys 60. Als anys 70 s'utilitzaven exclusivament en empreses, i no va ser fins als anys 80 quan es van abaratir les despeses de maquinari i es van començar a utilitzar a les llars.

 • Unix: És un sistema operatiu portable, multitasca i multiusuari desenvolupat a finals dels 90 per un grup de treballadors dels laboratoris AT&T.
 • GNU: L'objectiu del GNU és crear un sistema operatiu basat completament en programari lliure que permetés als usuaris tornar a ser lliures com en els anys 60 i 70. Va ser anunciat el 27 de setembre de 1983 per Richard Stallman. Actualment encara no hi ha una versió completa de GNU.
 • WIMP: Window, Icon, Menu, Pointing device. Desenvolupat per Xerox PARC al 1973. És l'antic terme per referir-se a les GUI.
 • GUI: Sistema tecnològic que possibilita una interacció amigable entre els usuaris i els sistemes informàtics. El concepte de treball amb finestres i punters ja s'inicia als anys 60. El Xerox Star va ser el primer sistema operatiu amb finestres.