És la part física que facilita el transport de la informació. Són un part fonamental de la comunicació de dades. La qualitat de la transmissió dependrà de les seves característiques físiques, mecàniques, elèctriques i funcionals. Poden ser sistemes de cablatge o sistemes sense fils. Es calcula que aproximadament un 6% del total del cost d'una instal·lació es destina a cables. En canvi es calcula que el 70% dels errors de xarxa són produïts per defectes en els cables.
La resistència (R mesurada en Ohms – Ω -) és l'oposició que troba un senyal elèctric durant el seu recorregut per un mitja de transmissió.
R=V/I (resistència = voltatge/intensitat)
Resistència vs Impedància: tant la resistència com el voltatge i la intensitat són valors que varien en el temps. L'electricitat de les cases és una senyal dinàmica de 220V que varia amb el temps (corrent alterna amb una freqüència de 50hz). Una pila, en canvi, genera un corrent constant.
El voltatge és la diferència de potencia que genera una pila o font elèctrica i la intensitat és la mesura de la quantitat d'electricitat que passa pel cable.
El contrari de la resistència és la conductivitat: G=1/R
Els circuits elèctrics són similars als circuits hidràulics.
Si una corrent superior a 100mA pot matar una persona (el marge de seguretat és de 30mA), quin voltatge és el màxim possible que se li pot aplicar a una fusta?
Voltatges molt petits poden matar amb una intensitat alta. Tot depèn però de la quantitat de temps, de les mesures dels conductors i de les mesures de seguretat.
El que mata NO és el voltatge és la intensitat i la quantitat de temps que s'aplica. Algunes descàrregues estàtiques tenen voltatges superiors a l'electricitat de casa però només ens provoquen un formigueig.
El voltatge en canvi és el que provoca la contracció dels músculs.
Per què s'utilitza el coure i no altres metalls com el ferro, la plata o l'or?
El coure és un metall de transició de color rogenc, que presenta una conductivitat elèctrica i tèrmica molt alta, només superada per la de la plata.
Són el mode més simple i econòmic per transmetre l'electricitat. Quan més gran és la secció del cable més gran és la seva conductivitat elèctrica. Cal arribar a un compromís entre mida/pes i conductivitat. La longitud del cable disminueix la seva conductivitat
Estan en parells per fer el circuit tancat (anada i tornada).
Cables trenats: Els cables es creuen per fer-los més resistents a les interferències. Cada cable porta una senyal contraria a la de l'altre cable. D'aquesta manera els camps magnètics s'eliminin mútuament (efecte de cancel·lació). La interferència entre cables s'anomena diafonia (crosstalk). També es millora la qualitat de la senyal. Cada cable porta una senyal idèntica anomenada senyal mirall. El receptor pot comparar les senyals i eliminar el soroll. Amb els postes telefònics és fa el mateix.
Els cables de parells trenats es poden classificar segons portin o no una protecció electromagnètica, anomenada PANTALLA.
No porta pantalla de protecció. És més barat, senzill i fàcil d'instal·lar per què té major flexibilitat.
Porten una pantalla de protecció que consisteix en un recobriment metàl·lic (similar al paper de plata). Shield és escut/pantalla de protecció en angles. Evita que surti la senyal i que entrin senyal.
IMPORTANT: Per estar ben instal·lat, té que estar connectat a terra.
El cable STP és menys flexible i a més cal connectar la pantalla a la presa de terra, fet que complica la seva instal·lació. El cable STP en canvi és més robust respecte a les interferències. Permet distàncies més llargues. Els cables STP poden tenir pantalles a nivell de parells o a nivell del cable sencer.
El diàmetre o secció d'un cable és mesura segons els sistema americà AWG (American Wire Gauge). És un sistema numèric.
Els cables telefònics i de xarxa moderns estan entre 22 i 26 AWG sent el més comú el 24 AWG. Quan més gran és AWG, més petit és el diàmetre del cable.
Cada categoria té unes característiques elèctriques diferents (atenuació, impedància, freqüència de treball, etc.). Bàsicament, la categoria representa l'ampla de banda del cable.
Actualment, les categories 1 i 2 no es troben. S'utilitza bàsicament les categories 5, 5e i 6.
Cada classe especifica l'ample de banda obtingut per a distàncies concretes. La longitud màxima dels cables de categoria 5 per a xarxes de 100Mbit/s és de 100m. Si és més llarg, anirà més lent.
El cable coaxial és un cable format per dos conductors concèntrics. Consta de quatre parts
Tot i que surt a l'estàndard TIA/EIA-568-B ja gairebé no s'utilitza i s'evita fer instal·lacions a edificis amb cable coaxial.
La fibra òptica permet la transmissió de senyals lluminoses. La fibra òptica és el mitja de transmissió més utilitzat en transmissions llargues, de gran ample de banda i enllaços punt a punt. Bàsicament s'utilitza en xarxes WAN o en els backbones (columnes vertebrals) de les xarxes LAN.
Transmissors de fibra òptica:
Components:
El nucli és l'element que transmet la llum (vidre). El revestiment reflexa la llum de manera que evita que la llum surti del cable. L'element de tracció esta fet normalment de Kevlar.
Avantatges de la fibra òptica:
Inconvenients:
Tipus de cables:
Codi de colors dels latiguillos: Facilita la identificació:
Els límits del multi-mode són 350m. Els límits del mono-mode són 400km. màxim.
Sistemes radioterrestres: Ones electromagnètics que es propaguen a velocitats properes a les de la llum.
Sistemes Wi-FI
La norma és del IEEE (Institut d'enginyers elèctrics i electrònics). La norma especifica que cada estació de treball ha de tenir dos cables:
És comença a comptar per la part que no té patilla i de l'esquerra a dreta.
TIA (Industrian Association Telecomunications). És una associació d'Estats Units de més de 600 companyies.
EIA (Electronic Industran Aliance). És una associació de companyies electròniques i de alta tecnologia dels Estats Units.
Normes ISO/IEC L'estàndard ISO/IEC 11801 especifica sistemes de cablatge estructurat que és utilitzable per a un ampli rang d'aplicacions.
Un altre estàndard és l'European Committee for Standardization/ Comité Européen de Normalisation (EN). És una norma en desús i obsoleta. Actualment s'utilitzen les versions EN 50289...
IMPORTANT
Connectors per a comunicacions serie. La interfície ésRS-232. Utilitzada fa un temps per a ratolins, modems i altres dispositius. Universal Serial Bus (USB). La interfície serie més utilitzada actualment.
Connectors cables TP (Twisted Pair)
RJ-x : Registered Jack
Altres: s'utilitzen en telefonia a diferents països o fins i tot com a connectors d'una línia serie RS-232.
IMPORTANT: Per cada categoria de cable hi ha un connector específic. Al fer una instal·lació, la categoria del cable i la del connector han de coincidir.
També anomenat 8P8C (8 Position 8 Contact). Hi han connectors telefònics amb 6 posicions però només 2 contactes (6P2C).
(Bayonet Neill-Concelman): utilitzats ens xarxes Ethernet de coaxial fi.
Implementa la topologia de bus típica de les xarxes coaxials.
Terminador de línia: són uns dispositius especials que es connecten als extrems del bus coaxial per evitar que les senyals rebotin al final de la línia. La resistència del terminador ha de ser la mateixa que la del cable (50Ω o 75Ω típicament).
La targeta de xarxa és el pont d'enllaç entre el sistema operatiu i el accés al medi de transmissió (ja sigui aquest un cable o un sistema sense fils). Dispositiu que treballa als nivell baixos d'OSI (capa 1 física i capa 2 d'enllaç). Cada interfície de xarxa té una adreça MAC única. La MAC permet adreçar i identificar de forma unívoca les targetes de xarxa. La MAC és un identificador de 48 bits amb dos parts:
Cal tenir en compte que hi han targetes de xarxa amb més d'una interfície de xarxa (i per tant amb més d'una MAC).
Fitxer de text amb una relació d'adreces MAC
Configuració de targetes de xarxa (en qualsevol protocol). Només ensenya les targetes de xarxa actives. Per ensenyar totes es fa amb l'opció -a.
$ ifconfig -a
Cada bloc és una interfície de xarxa.
Link encap:Ethernet HWaddr 44:87:fc:94:06:0b inet addr:192.168.202.102 Bcast:192.168.202.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::4687:fcff:fe94:60b/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:58655 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:15316 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:22995955 (22.9 MB) TX bytes:3403482 (3.4 MB) Interrupt:26 Base address:0x8000
$ sudo ifconfig eth0 down
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 44:87:fc:94:06:0b inet6 addr: fe80::4687:fcff:fe94:60b/64 Scope:Link UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:60753 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:15508 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:23465964 (23.4 MB) TX bytes:3438669 (3.4 MB) Interrupt:26 Base address:0x8000
Moltes targetes de xarxa porten integrada una ROM (memòria CompactFlash).
Identifica tots els dispositius.
$ lspci
Cada targeta de xarxa porta uns identificadors:
Si afegim l'opció -nn podrem veure el número de fabricant.
$ lspci -nn
Si fiquem -v
$ lspci -v -nn
Amb la comanda:
$ gnome-device-manager
també podem veure tota la configuració.
S'encarrega el GNU-Linux (kernel).
Hi ha moduls (drivers).
Per consultar moduls:
$ lsmod
Per activar drivers nous:
$ sudo modprobe
[Kernel]
Per obtenir tota la informació Ethernet de la nostra targeta de xarxa
$ sudo ethtool eth0
Si la connexió és directa (a les 2 puntes del cable hi ha el mateix), el cable té que ser creuat.
La majoria de targetes de xarxa ho detecten, i fan els canvis necessaris per fer el cable creuat. En els switchs no passa tant (s'ha de fer el cable expressament).
$ sudo apt-get install ethtool
Els fitxers instal·lats els podem veure amb la comanda:
$ dpkg -L ethtool /. /usr /usr/sbin /usr/sbin/ethtool /usr/share /usr/share/man /usr/share/man/man8 /usr/share/man/man8/ethtool.8.gz /usr/share/doc /usr/share/doc/ethtool /usr/share/doc/ethtool/AUTHORS /usr/share/doc/ethtool/README /usr/share/doc/ethtool/README.Debian /usr/share/doc/ethtool/copyright /usr/share/doc/ethtool/changelog.gz /usr/share/doc/ethtool/NEWS.gz /usr/share/doc/ethtool/changelog.Debian.gz
Si tenim problemes per connectar-nos a la xarxa, hem de comprovar que tenim link:
$ sudo ethtool eth0 | grep Link Link detected: yes
$ sudo ethtool -i eth0 driver: r8169 version: 2.3LK-NAPI firmware-version: bus-info: 0000:02:00.0
0000:02:00.0, s'interpreta com:
* Bus 2 (0000:02) * Dispositiu 0 * Funció 0
Farem parpallejar la llum del link. Es pot fer servir per identificar una targeta de xarxa.
S'ha de desconnectar el cable i executar la comanda:
$ sudo ethtool -p eth0 10
Això forçarà que parpellegi la llum i es podrà identificar la interfície.
És una comanda de consulta que també permet fer modificacions de la targeta de xarxa (com, per exemple, activar Wake On LAN, paràmetres de la interfície, autonegociació, etc.).
Es pot tornar a renegociar l'enllaç amb:
$ sudo ethtool -r eth0
No totes les targetes ho suporten. La comanda és:
$ sudo ethtool --test eth0
Utilitzem la comanda:
$ sudo ethtool -s eth0 speed 10 duplex full autoneg off
Amb aquesta comanda estem establint la velocitat a 10MB, full duplex i autonegociació aturada.
Fem servir la comanda:
$ sudo ethtool -S eth0 NIC statistics: tx_packets: 17787 rx_packets: 60162 tx_errors: 0 rx_errors: 0 rx_missed: 0 align_errors: 0 tx_single_collisions: 0 tx_multi_collisions: 0 unicast: 20342 broadcast: 26878 multicast: 34314 tx_aborted: 0 tx_underrun: 0
Són necessaris un certs requeriments per tal que WOL funcioni:
Amb Linux, la comanda ethtool ens permet controlar l'arrancada des de la targeta de xarxa no és necessari però pot ser necessari configurar la BIOS prèviament. També cal tenir en compte la comanda pci-config.
Proporciona una informació molt similar a ethtool
$ sudo mii-tool eth0: negotiated 1000baseT-FD flow-control, link ok
Normalment no cal instal·lar-ho perquè (normalment) ja està instal·lat (formant part del paquet ifconfig).
$ dpkg -S mii-tool net-tools: /usr/share/man/man8/mii-tool.8.gz net-tools: /sbin/mii-tool
Si tenim que instal·lar:
$ sudo apt-get install net-tools
Per saber els paquets que tenim:
$ dpkg -L net-tools /. /bin /bin/netstat /sbin /sbin/ifconfig /sbin/nameif /sbin/plipconfig /sbin/rarp /sbin/route /sbin/slattach /sbin/ipmaddr /sbin/iptunnel /sbin/mii-tool /usr /usr/sbin /usr/sbin/arp /usr/share /usr/share/man /usr/share/man/de /usr/share/man/de/man8 /usr/share/man/de/man8/netstat.8.gz /usr/share/man/de/man8/plipconfig.8.gz /usr/share/man/de/man8/rarp.8.gz /usr/share/man/de/man8/route.8.gz /usr/share/man/de/man8/slattach.8.gz /usr/share/man/de/man8/arp.8.gz /usr/share/man/de/man8/ifconfig.8.gz /usr/share/man/de/man5 /usr/share/man/de/man5/ethers.5.gz /usr/share/man/man8 /usr/share/man/man8/mii-tool.8.gz /usr/share/man/man8/nameif.8.gz /usr/share/man/man8/netstat.8.gz /usr/share/man/man8/plipconfig.8.gz /usr/share/man/man8/rarp.8.gz /usr/share/man/man8/route.8.gz /usr/share/man/man8/arp.8.gz /usr/share/man/man8/ifconfig.8.gz /usr/share/man/man8/slattach.8.gz /usr/share/man/man5 /usr/share/man/man5/ethers.5.gz /usr/share/man/fr /usr/share/man/fr/man8 /usr/share/man/fr/man8/netstat.8.gz /usr/share/man/fr/man8/plipconfig.8.gz /usr/share/man/fr/man8/rarp.8.gz /usr/share/man/fr/man8/route.8.gz /usr/share/man/fr/man8/slattach.8.gz /usr/share/man/fr/man8/arp.8.gz /usr/share/man/fr/man8/ifconfig.8.gz /usr/share/man/fr/man5 /usr/share/man/fr/man5/ethers.5.gz /usr/share/man/pt_BR /usr/share/man/pt_BR/man8 /usr/share/man/pt_BR/man8/netstat.8.gz /usr/share/man/pt_BR/man8/rarp.8.gz /usr/share/man/pt_BR/man8/route.8.gz /usr/share/man/pt_BR/man8/arp.8.gz /usr/share/man/pt_BR/man8/ifconfig.8.gz /usr/share/doc /usr/share/doc/net-tools /usr/share/doc/net-tools/README /usr/share/doc/net-tools/README.ipv6 /usr/share/doc/net-tools/TODO /usr/share/doc/net-tools/copyright /usr/share/doc/net-tools/changelog.Debian.gz
Per consultar el manual:
$ man mii-tool
$ sudo mii-tool -w eth0 19:43:20 eth0: negotiated 1000baseT-FD flow-control, link ok
$ sudo mii-tool -r eth0 restarting autonegotiation...
Una altra alternativa
$ dpkg -S /usr/sbin/mii-diag mii-diag: /usr/sbin/mii-diag
$ sudo apt-get install mii-diag
$ sudo mii-diag eth0 Basic registers of MII PHY #32: 1000 796d 001c c912 0de1 c5e1 000d 2001. The autonegotiated capability is 01e0. The autonegotiated media type is 100baseTx-FD. Basic mode control register 0x1000: Auto-negotiation enabled. You have link beat, and everything is working OK. Your link partner advertised c5e1: Flow-control 100baseTx-FD 100baseTx 10baseT-FD 10baseT, w/ 802.3X flow control. End of basic transceiver information.
És la tecnologia més utilitzada en xarxes LAN. Va aparèixer al 1973, amb una velocitat de 3 Mbps, i la va crear Xerox.
La descripció abreviada consisteix en: Un número que indica la velocitat en Mbps; la paraula BASE que indica que la senyal no esta modulada; en el cas de xarxes coaxials un número que correspon a la distància (5: 500m 2: 200m); una lletra per indicar el mitja de transmissió (T: cable de parells trenats, F: cable de fibra òptica).
Noms Ethernet:
Nivell 1 TCP/IP (Nivells físics i d'enllaç (1 i 2) OSI).
Família d'estàndards IEEE 802: 802.2: Capa LLC (Logical Link Control). Interfície comuna entre el nivell de xarxa i la família de protocols.
La resta de protocols defineixen el nivell físic i el subnivell MAC. 802.3 Ethernet 802.4 Token Ring 802.11 Wi-FI 802.15 Bluetooth
Ethernet té per dalt el protocol d'Internet (IP).
És el software que fa que funciona la màquina.
Control d'accés a medi compartits (cables en bus, ràdio, etc.). No utilitzat en protocols punt a punt (no hi ha medi compartit).
Adreça MAC: Sistema adreçament de nivell 2 equivalent a les adreces IP al nivell 3.
Quan canvia de voltatge positiu a negatiu, això és un 1, i a l'inrevès.
Sempre està canviant. És una senyal síncrona (dada i rellotge).
És una senyal molt robusta però que consumeix el doble de temps (ample de banda).
Per comprovar si hi ha errors, s'aplica la redundància.
Aquest sistema no és prou robust. Per fer-lo més robust, s'aplica la redundància (quan més números es fiquin, més segur serà).
Agafem (amb el Wireshark) una transmissió
Podem observar la MAC origen (Source - 00:1c:f0:5c:d4:31)i la MAC destí (Destination - ff:ff:ff:ff:ff:ff)
Protocol a cavall entre el nivell de xarxa i el nivell d'enllaç (MAC). Permet resoldre adreces MAC a partir d'adreces IP. S'utilitza en xarxes LAN (nivell 2) per poder treballar amb adreces IP (nivell 3)
Encarregat d'enviar dades entre un emissor i un receptor sense errors. També és l'encarregat de controlar el flux de dades.
Capa de transició que connecta les aplicacions i/o usuaris amb la xarxa. És una capa de transició entre els nivells orientats a la xarxa i els orientats a les aplicacions. Treballa amb unitats de dades 4-PDU també anomenades TPDU o segments. Té funcions similars al nivell d'enllaç (salt a salt) però entre dues màquines que no estan connectades directament (extrem a extrem). S'encarrega de preparar les dades de les aplicacions per a la xarxa i assegurar-se que arribaran correctament al nivell de transport del destinatari.
Per damunt d'aquesta capa estan les aplicacions i per sota està el hardware.
La comunicació es duu a terme en tres fases:
Estat d'un socket:
Timeouts: En les comunicacions sempre hi han errors (de programació, dispositius que es pengen, caigudes de xarxa, etc). Per evitar que els sockets es quedin penjats en un estat indeterminadament, s'estableixen uns timeouts.
Al capturar la IP 192.168.202.101 es poden veure els paquets SYN, ACK i FIN
És un sistema de cablatge dissenyat amb una jerarquia lògica que adapta tot el cablatge existent i el futur en un únic sistema, de manera que, correctament dissenyat i instal·lat en edificis, cobreix totes les necessitats de connectivitat dels seus usuaris durant un llarg període de temps (mínim 10 anys). Això inclou telefonia, cable coaxial, ...
El sistema de cablatge estructurat (SCE) és independent de les aplicacions de comunicacions que s’hagin de transmetre a través de la xarxa, i és absolutament transparent als protocols.
La norma està optimitzada per una llargada màxima de tram de 3.000 metres (fibra òpitca), amb una superfície de fins a 1.000.000 de metres quadrats d’espai d’oficines i una població de 50 a 50.000 persones.
Perquè un sistema de cablatge sigui conforme a aquesta normativa, ha de contemplar els aspectes següents:
Equipaments actius.
Connexió directa a la part física. La connexió creuada està obsoleta.
Una categoria és el grau de qualitat, en relació amb les seves prestacions per a la transmissió, que presenten de manera independent els cables balancejats, els taulers i els connectors utilitzats en un sistema de cablatge estructurat.
La categoria 3 és obsoleta. Actualment només està la categoria 5.
És actualment el tipus de cable més comú en xarxes d'àmbit local i es va originar com a solució per connectar xarxes de comunicacions reutilitzant el cablatge existent de xarxes telefòniques. Cada cable d'aquest tipus està compost per una sèrie de parells de cables trenats. Els parells es trenen per reduïr la diafonia.
NOTA: Diafonia: interferència (o crosstalk) entre parells adjacents
El cable històric de telefonia dispossava de 2 parells, però ja no s'instal·la. En Europa, a més, els parells no anaven trenats.
El cable típic en les xarxes d'àrea local i en la connexió final d'equips és el de 4 parells. Els cables anomenats multiparell poden tenir 25, 50, 100, 200 i 300 parells.
Les normatives de cablatge estructurat classifiquen els diferents tipus de cable de parells trenats en categories d'acord a les seves característiques per la transmissió de dades, les quals venen fixades per la densitat de trenat del cable (número de voltes per metre) i els materials utilitzats en el recubriment aillant. La característica principal d'un cable des del punt de vista de transmissió de dades és la seva atenuació.
Amb connector RJ45 és el més emprat en xarxes d'àrea local en Europa. Les majors avantatges d'aquest tipus de cable són el seu baix cost i la seva facilitat de maniobrabilitat. Els desaventatges són la seva major taxa d'errades respecte a altres tipus de cable, així com les seves limitacions per treballar a distancies elevades sense regeneració.
El més utilitzat és el de 100 Ω d'impedància. Pot trobar-se de 120 o 150 Ω (fora de normativa des de 2002).
Al ser un cable lleuger, flexible i de diàmetre petit (el típic és de 0'52cm), la seva instal·lació és senzilla, tant per una utilització eficient de canalitzacions i armaris de distribució, com pel connexionat de rossetes i regletes.
Amb connectors RJ49 és el més utilitzat en xarxes d'àrea local en E.E.U.U. Cada parell es cobreix amb una malla metàl·lica i el conjunt de parells es recobreix amb una làmina blindada. La utilització de la malla blindada redueix la taxa d'errada, però incrementa el cost de fabricació i el fa menys ductil, ja que incrementa el seu pes i disminueix la seva flexibilitat.
És recomanable connectar la massa a terra en un dels extrems, per evitar danys als equips.
El conjunt de parells es recobreix amb una làmina d'alumini. Aquesta tècnica permet tenir un apantallament millor que l'UTP amb un petit sobrecost.
També és recomanable connectar la massa a terra, pel que s'utilitzen connectors RJ49.
Està format per un nucli de coure (anomenat viu) envoltat d'un material aillant (dielèctric). L'aillant està cobert per una pantalla de material conductor que, segons el tipus de cable i la seva qualitat, pot estar format per una o dues malles de coure, un paper d'alumini, o ambdues coses. Aquest material de pantalla està recobert a la seva vegada per una altra capa de material aillant.
Per la seva construcció, el cable coaxial té una alta immunitat electromagnètica davant el soroll, poca atenuació de la senyal i pot arribar a tenir uns amples de banda considerables. És adequat per grans distàncies i/o capacitats.
El cable coaxial més utilitzat en l'actualitat és el de 75 Ω d'impedància (també anomenat cable coaxial de banda ampla. És l'utilitzat per la televisió i xarxes de cable -CATV-).
Originalment fou el cable més emprat en les xarxes locals degut a la seva alta capacitat i resistència a les interferències, però en l'actualitat està en desús.
El seu major defecte és el seu gruix, el qual limita la seva utilització en petits conductes elèctrics i en ànguls molt aguts, a més de que es té que manipular amb molt de comte.
Per xarxes de dades s'han d'utilitzar dos tipus de cable coaxial:
És un mitjà excel·lent per la transmissió de informació per les seves característiques (gran ample de banda, baixa atenuació de la senyal que permet cobrir grans distancies sense repetidors, integritat, immunitat a interferències electromagnètiques, alta seguretat i llarga duració -resistent a la corrossió i altes temperatures-).
NOTA: Integritat: Proporció d'errades baixa (BER: Bit Error Rate)
Les desaventatges són el seu cost de producció (superior a la resta de tipus de cable) i la seva fragilitat durant la manipulació en producció.
La terminació dels cables de fibra òptica requereix un tractament especial per convertir la senyal òptica en elèctrica que ocasiona un augment dels costos de instal·lació (optoelectrònica).
El mitjà de transmissió (la fibra òptica) és un conductor d'ones en forma de filament recobert per una funda òptica o coberta. La fibra interior, anomenada nucli, transporta el feix lluminós al llarg de la seva longitud gracies a la seva propietat de reflexió total interna (TIR: Total Internal Reflection) i la fibra exterior (amb un índex de refracció menor -actua com si fos una gàbia per evitar que aquesta s'escapi-).
La relació entre els índexs de refracció del nucli i de la coberta depenen també del radi del nucli i es coneix com apertura numérica. Les fibres amb una baixa obertura sols permeten un únic mode de propagació, o camí del feix lluminós (fibres monomode). Les fibres amb una obertura major permeten varis modes (fibres multimode).
La llum, normalment, és emesa per un diode d'injecció làser (ILD: Injection Laser Diode) o un diode d'emissió de llum (LED: Light-Emitting Diode). Els ILDs emeten llum coherent, és a dir, un únic raig de llum; per tant, cada pols de llum es propaga a través de la fibra en un sol mode, sense dispersió, i s'utilitzen com fibres monomode.
Els LEDs generen llum normal no coherent, és a dir, cada pols de llum genera múltiples raigs de llum que es propagen en diferents modes amb dispersió (pel que no es poden utilitzar en grans distancies) i s'utilitzen amb fibres multimode.
L'equipament basat en fibra monomode i ILDs proporciona un gran ample de banda i una baixa atenuació amb la distancia, pel que s'utilitza per a transmetre a grans velocitats i/o grans distancies. En canvi, l'equipament basat en fibra multimode i LEDs resulta més econòmic i senzill d'implantar.
El vidre no absorbeix igual totes les longituts d'ona, és a dir, no és igual de transparent a tots els colors. En particular, les longituts d'ona de menor atenuació es troben situades al voltant dels 850 (multimode), 1310 (multimode i monomode) i 1550 (monomode) nm, i es coneix com primera, segona i tercera finestra, respectivament. Totes les finestres es troben en la zona infrarroja de l'espectre (la part visible es troba entre 400 i 760 nm). Les finestres que es troben a major longitut d'ona tenen una menor atenuació. No obstant, la menor atenuació va acompanyada d'un major cost de la optoelectrònica necessària.
Els cables poden fabricar-se en base a fibres recobertes individualment (cables d'estructura ajustada) o basant-se en tubs de material plàstic que conté cadascun fins a 12 o 24 fibres òptiques mesclades en gel (cables d'estructura holgada) i amb un recobriment de fibra d'aramida (kevlar) per grans estesses.
La transmissió per una fibra òptica, normalment, és simplex: per aconseguir comunicació full-duplex, és necessari instal·lar dos fibres, una per a cada sentit.
En xarxes locals s'utilitzen principalment fibres multimode amb emissors LED de primera o segona finestra. Aquests equips són més barats que els làser, tenen una vida més llarga, són menys sensibles als canvis de temperatura i més segurs. A molt altes velocitats és necessari utilitzar emissors làser, ja que els emissors de llum normal no poden reaccionar amb la rapidessa suficient. Per això, en algunes xarxes locals (Gigabit Ethernet, Fibre Channel i ATM) s'utilitzen emissors làser de primera finestra quan es requereix gran velocitat, però no es requereix gran abast.
Donat que els cablatges de xarxa local no disposen normalment de fibra monomode, s'ha extés en els últims anys l'us d'emissors làser en fibra multimode, principalment per Fibre Channel i Gigabit Ethernet.
En xarxes d'àrea extensa sempre s'utilitza fibra monomode i emissors làser. Actualmetn en segona finestra es poden arribar a distancies de 40 km., i en tercera fins a 160 km., sense amplificadors intermitjos. El major cost dels emissors, en aquest cas, està compensat per la reducció en equips intermitjos (amplificadors i regeneradors de la senyal).
Les últimes tecnologies permeten enviar fins a 100 feixos de llum en diferents longituts d'ona sobre fibra monomode, per multiplicar la capacitat de transferència: multiplexació per divisió de freqüències (X-WDM).
Cada fibra de vidre consta de:
Les fibres s'especifiquen indicant el diàmetre del nucli i el de la coberta; les fibres multimode típiques són de 50/125μm i 62,5/125μm8; les fibres monomode solen ser de 9/125μm. És a dir, el nucli és molt més estret ja que el feix no es dispersa.
Per la interconnexió de fibres òptiques s'utilitzen connectors, acopladors i soldadures. Els connectors i acopladors ofereixen màxima versatilitat, però introdueixen una pèrdua de la senyal de 0,5 a 0,75 dB aproximadament (un 10%). La soldadura o fussió té una pèrdua de senyal molt petita, però té que portar-la a terme un tècnic especialitzat amb un equip altament sofisticat.
Un acoblador és, bàsicament, un pont, és a dir, una transició mecànica necessària per donar continuïtat al pas de la llum de l'extrem d'un cable de fibra òptica a un altre. Existeixen acobladors híbrids, que permeten acoblar dos dissenys diferents de connectors.
Abans, el connector ST s'utilitzava habitualemnt en xarxes de dades amb fibres multimode. Actualment l'estàndard ISO 11801 impossa per a les noves instalacions l'utilització de SC Duplex (SC-D), utilitzat habitualment en telefonia, ja que manté la polaritat.
Un altre connector que s'ha emprat bastant en telefonia és el FC.
És recomanabel que els cables de coure i fibra òptica dins d'un edifici siguin resistents al foc, generin poc fum i zero halògens i siguin retardants de la flama, d'acord amb l'estàndard IEC 332-1, o equivalent.
Quan s'instal·len cables de coure o de fibra òptica en canalitzacions subterrànees, aquests han de tenir protecció addicional contra roedors, humitat i aigua, radiacions ultraviolades, camps magnètics i tensió d'instal·lació.
Si la distancia o l'ample de banda demandat ho exigeix, serà necessari utilitzar fibra òptica. A més, es recomana utilitzar fibra quan es donin alguna de les següents circunstàncies:
Quan no es doni alguna de les raons que aconsellin utilitzar fibra, és recomanable utilitzar coure, ja que és més barat el material, la instal·lació i les interfaces de connexió dels equips. A més, és més fàcil realitzar modificacions en els panels de connexió, empalmes, etc.
En general, en una instal·lació gran s'utilitza fibra per les estesses principals (unions entre edificis i cablatge vertical per la distribució per plantes dins de l'edifici) i coure pel cablatge horitzontal i, potser també, pel cablatge vertical (juntament amb la fibra) si les distancies entre els armaris així ho aconsella.
Procedeix dels E.E.U.U. i es va publicar al 1994. D'Estats Units va passar a la resta del món. En Espanya és un estàndard UNE-EN
Wi-Fi és una marca registrada utilitzada per denominar la popular tecnologia sense cables utilitzada en xarxes informàtiques.
Actualment l'ús de Wi-Fi està molt expandit i el trobem en xarxes SoHo, dispositius mòbils, consoles, impressores i altres perifèrics de xarxa.
Concretament, WI-FI és refereix a les diverses tecnologies de l'estàndard IEEE 802.11 (802.11n -últim estàndard-, 802.11b, 802.11g, 802.11a...).
IEEE 802.11 és un conjunt d'estàndards per a les xarxes sense fils (WLAN). Desenvolupat per l'IEEE 802. Són els mateixos que desenvolupen els estàndards de xarxes LAN/MAN. 2 freqüències de treball:
Va ser substituït ràpidament per b. Obsolet=legacy.
NOTA: BSSID: És l'identificador (nom) d'una xarxa. Per exemple WLAN_CASA
NOTA: En la majoria de casos BSSID i ESSID seran sinònims
Necessites un PA. La topologia és en estrella.
Es caracteritzen per no necessitar d'infraestructura per a establir una comunicació entre estacions. Topologia mallada (també anomenada mesh). No necessiten de dispositius específics per connectar màquines.
Més important que el fabricant de la targeta WIFI és el chipset que incorpora. Moltes companyies no fan els seus propis xips. Llicencien altres xips. Hi han controladors que només estan fets per a Windows.
Per identificar el dispositiu:
$ lspci -n
Per USB i PCMCIA:
$ lsusb
$ lspcmcia
$ gksu gnome-device-manager
Les potències s'expressen en Watts.
PIRE: Potència Isotròpica Radiada Equivalent. Les antenes emeten en totes les direccions.
En Espanya hi ha PIRE=1mW i PIRE=1W.
El valor resultant normalment és negatiu. L'important és la sensibilitat (valor a partir del qual un receptor treballa bé. Poden anar entre -80 i -110dBm).
No es pot passar d'aquests valors degut al soroll (produïts pels humans o els que es troben a la natura).
L'ideal és que no hi hagin obstacles. La senyal fa una forma ovoloide (zona de Fresnel) i s'ha de tenir en compte a l'hora de fer els càlculs.
Per calcular-ho s'utilitza la següent fórmula:
En la següent imatge es veuria com ja començariem a tenir problemes en la zona de Fresnel.
Es medeix pel SNR (Signal Noise Ratio). El SNR és la relació senyal soroll i és un indicador de la qualitat de la senyal. Si la senyal és molt més potent que el soroll, aleshores el SNR és alt i la qualitat és bona. Si la senyal té una potència similar al soroll, aleshores el SNR és baix.
SNR = Potència de la senyal (dBm) - Potència del soroll (dBm)
Les antenes poden ser directives o sectorials.
Les antenes són transductors. Transformen les senyals elèctriques (LAN) en electromagnètiques.
Permet aportar energia elèctrica mitjançant cables UTP. Necessari en instal·lacions exteriors on no hi ha una font d'electricitat a prop. Cal tenir en compte que també és necessita un alimentador (transformador).
És una associació sense ànim de lucre, amb més de 300 membres (empreses del sector de les telecomunicacions). Té com a objectiu promocionar l'ús de les xarxes sense fils (WLAN). Propietaris del logo WIFI.
Ones electromagnètics que es propaguen a velocitats properes a les de la llum.
Sistemes per a xarxes informàtiques:
Multiplexació: agregar diferents senyals i enviar-les alhora. És pot fer per temps i per canals (freqüència).
IEEE 802.16 MAN (Metropolitan Area NetWork). És similar a WI-FI. Norma de transmissió per ones electromagnètiques. Cobertura de fins a 48Km. Velocitat de fins a 70Mbps. WiMax és un concepte paregut a Wi_FI però dissenyat específicament per a donar més cobertura i ample de banda. Orientat a oferir accés a Internet allà on no arriba el cable.
Aules :