IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Curs: Iniciació a Moodle
Curs Moodle: http://acacha.org/moodle/course/view.php?id=39
Autors: Sergi Tur Badenas

Enllaços importants

Objectiu

Els objectius d'aquesta sessió són:

 • Introduir-nos en les capacitats de Moodle com a gestor d'activitats docents. Veurem doncs el Moodle com a (LMS)
 • Conèixer com funciones les tasques Moodle

Guió de la sessió

La sessió té dues parts.

 • Un part de lectura/teoria: Amb aquest tema iniciem un conjunt de sessions en les que ens dedicarem a dotar als nostres cursos d'activitats docents. Es tracta de poder crear activitats com tasques, qüestionaris, etc. Això és el que anomenem Moodle com a LMS (Sistema Gestor de l'aprenentatge]]). La lectura d'aquest tema les trobareu a:
 • També us recomano que llegiu:
 • També us seran molt útils els vídeos de la secció Aspectes bàsics de Moodle de la següent pàgina:
 • Una part pràctica. La part pràctica s'explica a continuació...

La part pràctica d'aquesta sessió tractarà sobre les tasques. Les tasques són sense cap mena de dubte les activitats més utilitzades de Moodle

IMPORTANT: Les activitats de Moodle representant la part "més" complexa de Moodle. Al tractar-se d'un curs d'introducció no veurem totes les activitats però si que veurem les que solen ser més útils i alhora més simples d'utilitzar. Per exemple o veurem activitats d'una complexitat alta com per exemple les bases de dades o les tallers. Personalment m'agrada comparar Moodle amb el cervell humà: diuen que només utilitzem un 10-20% de les seves capacitats... doncs amb Moodle passa quelcom similar ;-)

Per crear una tasca primer heu de fer clic al botó Activar Edició. A partir d'ara al curs ens oblidem del desplegable dels recursos i ens centrem en el d'activitats:

DesplegableActivitats.png

Si feu clic al desplegable veureu que hi ha 4 tipus de tasques:

 • Càrrega avançada de fitxers: Aquesta opció no sempre ha estat disponible a Moodle, és una opció que ha aparegut a les últimes versions. Moodle històricament només deixava que els alumnes entreguessin un fitxer per tasca. Aquest tipus de tasca és similar doncs a Penja un fitxer però permet als alumnes pujar més d'un fitxer. Jo personalment recomano utilitzar la tasca Penja un fitxer i si els alumnes us han de pujar més d'un fitxer que puguin un fitxer comprimit com un zip o un tar.gz.
 • Penja un fitxer: Aquesta és una de les tasques més utilitzades. Amb aquesta tasca podeu demanar als vostres alumnes que realitzin una tasca creant un document ofimàtic com un Word, un OpenOffice, un PDF o qualsevol altre tipus de fitxer.
 • Activitat en línia: Són similar a les tasques tipus Penja un fitxer, però els alumnes no pengen cap fitxer sinó que entreguen un text o pàgina web directament a Moodle. Aquest és el tipus de tasca que estic utilitzant per tal que entregueu l'enllaç al vostre curs Moodle a cada sessió.
 • Activitat fora de línia: Permet gestionar tasques que no es poden fer "online". Us poso un exemple: estem donant un curs de cuina bàsica. Al Moodle els hi posem als alumnes una tasca fora de línia a on els expliquem com fer una truita de patates. És evident que de moment la tecnologia no permet que els alumnes ens entreguin la truita de patates per Moodle i que l'haurem de corregir de la forma tradicional (offline). Aquest tipus de tasca es gestionen amb les activitats fora de línia.

Quina utilitat pot tenir posar les activitats fora de línia a Moodle:

 • Els alumnes poden consultar totes les activitats (tant les online com les offline) a un mateix lloc: el Moodle del curs.
 • Els alumnes poden consultar les dates de realització de les tasques a Moodle
 • El calendari de Moodle conté les dates de totes les activitats, tant les online com les offline
 • La correcció de les tasques fora de línia les fem sense Moodle però les qualificacions les podem posar a Moodle. Moodle si el configurem correctament ens pot calcular les notes finals a partir de les valoracions de tasques individuals. Moodle torna a ser la base del curs, ja que serveis als alumnes per veure quines tasques han de fer, quan les han d'entregar i també per a consultar les qualificacions obtingudes.

L'objectiu de la sessió és que creeu dos tasques:

 • Una tasca de penjar un fitxer: Les característiques de la tasca han de ser:
 • El nom i descripció del que han de fer els vostres alumnes és de caràcter lliure. Poseu el que creieu convenient.
 • La qualificació ha de ser amb l'escala de 0 a 10 en mig punt.
 • A les dates d'entrega i inici de la tasca podeu posar el que vulgueu. Observeu com les dates d'entrega apareixen al calendari i com també les tasques més pròximes apareixen al bloc Esdeveniment pròxims.
 • La resta de dades les podeu indicar com vulgueu
 • Una tasca en línia:
 • El nom i descripció del que han de fer els vostres alumnes és de caràcter lliure. Poseu el que creieu convenient.
 • La qualificació ha de ser amb l'escala de 0 a 10 en mig punt.
 • A les dates d'entrega i inici de la tasca podeu posar el que vulgueu.
 • La resta de dades les podeu indicar com vulgueu

A part de crear les dues tasques, l'objectiu és que corregiu com a mínim les tasques entregades per un alumne (podeu fer més alumnes si voleu de forma opcional). Aquí tenim un problema: el curs que esteu realitzant és un curs de proves i no teniu alumnes reals. Haurem de fer el següent:

 • Apuntar un alumne al nostre curs. Si coneixeu algun company de curs us podeu fer el favor mutu. Apunteu al company com a alumne del vostre curs i el fa el mateix amb vosaltres per al seu curs. Si no coneixeu a cap company em podeu posar a mi com alumne.
 • Un cop teniu l'alumne apuntat, el següent pas normal seria que entregues les tasques. Per no estar pendents de ningú per a poder realitzar la sessió amb èxit no us preocupeu per aquest pas. Podeu "corregir" i qualificar una tasca sense que l'alumne l'hagi entregat.
 • Qualifiqueu les tasques
 • A l'apartat qualificacions observeu com Moodle us calcula correctament la nota final del curs.

Aquest és el guió de tot el que heu de fer en aquesta sessió. Ara anem a veure el pas a pas.

Creació d'una tasca

Consulteu el vídeo:

Creació de tasques

I creeu les dues tasques indicades prèviament (una tasca de penjar fitxers i un altre en línia).

Inscriure alumnes al vostre curs

El bloc d'administració

Per inscriure alumnes al vostre curs heu d'iniciar sessió amb el vostre usuari i estar a la pàgina inicial del curs. Feu clic a Assignació de rols del bloc d'Administració.

Un cop dins escolliu l'opció: Estudiant

Us apareixerà el següent formulari:

AssignacioRolsMoodle.png

Per inscriure un alumne l'heu de trobar a la llista de la dreta i afegir-la a la llista de l'esquerra amb el botó afegeix.

Corregir una tasca

Per corregir una tasca entreu a a la tasca i busqueu a la part superior dreta un enllaç web amb un text similar a:

Visualitza X tasques trameses

Feu clic a l'enllaç. Ara estareu a una pàgina similar a:

CorrecioTasquesMoodle.png

El primer que us recomano és que abaix de tot de la pàgina busqueu l'opció:

Permet qualificació ràpida

La marqueu i feu clic al botó Deseu les preferències.

Amb aquesta opció es poden corregir les tasques de forma molt més ràpida:

CorrecioTasquesMoodleRapid.png

Ara per posar nota només cal escollir una opció del desplegable on posa Sense qualificació i opcionalment podeu posar un comentari sobre la correció. Un cop hagiu acabat de corregir salveu fent clic al botó Desa tota la meva retroacció de la part inferior de la pàgina.

Consultar les qualificacions:

El bloc d'administració

Per consultar i gestionar les qualificacions del vostre curs heu d'iniciar sessió amb el vostre usuari i estar a la pàgina inicial del vostre curs. Feu clic a Qualificacions del bloc d'Administració. Un cop dins veureu quelcom similar a:

QualificacionsMoodle.png

Com podeu veure Moodle ja us calcula la nota final, però sobre 100. Aquí podeu modificar les qualificacions (feu clic a Activa Edició). Si voleu modificar el càlcul de la nota final feu clic a l'opció Simple View del desplegable de la part superior esquerra. Us apareixerà:

QualificacionsMoodleSimpleView.png

Aquí podeu modificar a la part inferior el total que poden sumar les qualificacions del curs. Canvieu 100 per 10. Fixeu-vos que també hi ha l'opció de ponderar les qualificacions usant diferents càlculs.

Si voleu fer càlculs més complexes de la nota, heu d'utilitzar l'opció Full view. Aquesta part però és opcional i no entra en els continguts d'aquest curs.

Entrega del exercicis

Com sempre l'entrega es realitza mitjançant una tasca Moodle. La trobareu al Moodle del curs:

http://acacha.org/moodle/mod/assignment/view.php?id=4537

Amb el nom:

Tasca de la sessió 4

Comentaris del professor

IMPORTANT: Les hores de feina programades per aquesta sessió han de ser 5 hores. Cadascú té el seu ritme i coneixements previs diferents i per tant la duració és aproximada. De totes formes, en el context de retallades en el que estem no trobo adequat que us excediu en les hores. Per aquesta raó les pràctiques estan dissenyades per que la gran majoria de gent les pugui acabar en menys de 5 hores. Per aquells que tinguin més temps i ganes es proposaran activitats i/o lectures addicionals

Enllaços externs