IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Webs

Clubs esportius

http://cegracia.cat/wp-content/uploads/2017/12/Triptic-17-18.pdf

Rutes

https://www.timeout.cat/barcelona/ca/esports/esqui-de-muntanya-a-catalunya-3-rutes-senzilles

Tuc de Parros, Vall d’Aran (Pla de Beret)

Tuc de Parros, Vall d’Aran Accés: amb cotxe fins al Pla de Beret. Dificultat: Fàcil Temps: Opció A (5 hores) / Opció B (7-8 hores) Desnivell: Opció A (1100 m) / Opció B (1500 m)

Aspirants a esquiadors de muntanya, ha arribat l’hora de desvirgar-vos. Situat a la Vall d’Aran, el Tuc de Parros és un dels cims més populars entre els practicants de l’skimo i l’heu de tastar algun cop a la vida. Iniciem la ruta des del final del pàrquing del Pla de Beret i des d’aquí tenim dues opcions:

Opció A: Baixem uns 2,5 km direcció Montgarri per el vessant esquerre fins a la Cabana de Parros. Allà, ens posem les pells i iniciem la pujada per la Vall de Parros, vigilant molt amb les plaques que es poden formar. Un cop la vall s’obre seguim per la part central fins al Coll que hi ha entre el Cap des Clossos i el Tuc de Parros. Pugem en diagonal direcció nord-est per vorejar un 'espoló' rocós i un cop fet, anem a buscar la carena per acabar de pujar al Tuc de Parros. Són 2727 m, així que respireu i gaudiu de les vistes.

Pic de la Serrera per la Vall de Ransol, Andorra

En condicions normals sortim del final de la Vall del Ransol (1900 m) amb els esquís als peus. Pugem per la Coma dels Meners -tendència oest- per un terreny bastant suau fins a arribar a una canal ampla i dreta, on segons les condicions de neu ens faran falta piolet i grampons. Tranquils, si voleu evitar aquest pendent, podem pujar per una zona que queda una mica més a l’esquerra, on el terreny és més suau i la pujada més progressiva.

El camí ens portarà fins als estanys de Ransol on trobarem un tram molt més suau fins a la Collada dels Meners, un dels jaciments de ferro més importants d’Andorra. Segons l’estat de la neu haurem de dir un ‘fins ara’ als esquís i deixar-los al coll per pujar a peu fins al pic de La Serrera. És un dels 6 cims més alts d’Andorra i gràcies als seus 2912 metres d’altitud, es converteix en un dels millors miradors del país. Veureu el pic de Comapredosa i, fins i tot, ja fora de fronteres andorranes, la Pica d’Estats.

Ruta 3: Tuc de Ratera, Aigüestortes

Accés: Amb cotxe fins a Espot i taxi fins a Aigüestortes. Des d’Espot podem pujar en cotxe fins a Prats de Piarró i pujar caminant fins a Sant Maurici. Tingueu en compte, però, que aquesta opció ens allargaria considerablement el temps de la ruta.

Temps: 7-8 hores Desnivell:1100 m Nivell: Fàcil

Prepareu cos, ment i ànima i aviseu a casa que no us esperin per dinar perquè és una ruta que ens portarà tot el dia.

Sortint d’Aigüestortes agafarem un tram de molt bon fer que puja a l’Estany de Ratera i des d’allà seguirem fins al refugi d’Amitges per una pista. Atents, però, perquè a l’hivern no ha d’estar forçadament marcada.

Tocant l’hora i tres quarts de ruta, des del refugi seguirem cap al Port de Ratera per un parell de lloms que ens portaran a un petit cimet. Des d’allà, haurem de fer un flanqueig amb les pells posades amb tendència a baixar. Si no ho veiem clar –que pot passar!- podem treure les pells i fer-lo sense. Al final, acabarem per arribar al coll per unes amples comes, vorejarem la muntanya i encararem l’última pujada per una gran pala cap al cim per la vessant sud. Hi ha bastant pendent i el camí és costerut, així que segons la innivació o l’estat de la neu potser serà millor pujar a peu fent ús del piolet i els grampons.


Rutes Clàsiques

  • Chamoniz-Zermatt
  • Silvretta Suiza/Austria