IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Curs: Iniciació a Moodle
Curs Moodle: http://acacha.org/moodle/course/view.php?id=39
Autors: Sergi Tur Badenas

Enllaços importants

Objectiu

Els objectius d'aquesta sessió són:

 • Aprofundir en les capacitats de Moodle com a gestor de continguts web (CMS)
 • Crear els continguts de tot un tema per al vostre curs.

Guió de la sessió

La sessió té dues parts. Observeu que la documentació teòrica és la mateixa que la de la pràctica anterior:

 • Un part de lectura/teoria: Amb aquest tema iniciem un conjunt de sessions en les que ens dedicarem a donar continguts als nostres cursos. Es tracta de poder crear pàgines web, fitxers de text, pujar fitxers ofimàtics (Word, OpenOffice, PDFs, etc.) i continguts multimèdia com vídeos. Això és el que anomenem Moodle com a CMS (gestor de continguts web). Més endavant ja utilitzarem les eines específiques de Moodle pensades per a la docència (Moodle com a LMS o sistema de gestió de l'aprenentatge). La lectura d'aquest tema les trobareu a:
 • Opcionalment per als que vulgueu més detall en l'explicació podeu consultar:
 • També us seran molt útils els vídeos de la secció Aspectes bàsics de Moodle de la següent pàgina:
 • Una part pràctica. La part pràctica s'explica a continuació...

La part pràctica aquest cop té dos parts, una de guiada que ens permetrà veure els elements de creació de continguts que ens falten, i un altre de format més lliure que consistirà en que creu un tema complet al vostre curs.

Els elements de creació de continguts que ens falten per veure són:

 • Gestió de fitxers
 • Blocs

Gestió de fitxers

Consulteu el vídeo:

Creació de carpetes

I creeu una carpeta al vostre curs. Intenteu posar un nom a la carpeta que sigui descriptiu dels continguts que hi vulgueu posar.

IMPORTANT: Observeu la utilitat de les carpetes! Si heu de donar múltiples fitxers als vostres alumnes no feu públics els fitxers de un en un, simplement publiqueu una carpeta i tots els fitxers que hi ha a la carpeta seran accessibles per als alumnes

Ara consulteu el vídeo:

Pujar fitxers

I pugeu un fitxer a la carpeta que heu creat. El fitxer pot ser de qualsevol tipus (PDF, doc, odt...)

Ara només falta fer públic els fitxers i la carpeta. Seguiu el vídeo:

Visualitza fitxers

IMPORTANT: Tingueu en compte que quan pugeu fitxers a l'apartat de gestió de fitxers del vostre curs, aquest fitxers no són públics! Només els podeu visualitzar vosaltres com a professors, altres professors o l'administrador. Si voleu que els alumnes puguin veure els fitxers, els heu de fer visibles al curs seguint els passos del vídeo.

Tasca opcional: també podeu visualitzar tot el directori utilitzant el recurs Visualitza un 
directori. Consulteu el vídeo:
http://www.sre.urv.es/moodleviewlets/catalan/create_directory.swf

Blocs

A la sessió anterior ja vam explicar què eren els blocs, ara anem a crear-los i modificar-los al nostre gust. Recordeu que els blocs són les caixes que apareixen a les columnes laterals d'un curs:

BlocsMoodle.png

Els blocs que soleu tenir per defecte són:

Columna esquerra:

 • Persones: Mostra l'enllaç cap a Participants on es poden veure les persones inscrites al curs
 • Activitats: Aquest bloc el veureu en més detall a partir de la següent sessió
 • Administració: Aquest bloc és clau per als professors. Aquí teniu els enllaços
 • Cerca fòrums: cercador per text als fòrums

Columna dreta:

 • Últimes notícies: Com veurem a la propera sessió, tot curs nou té un fòrum especial que és el fòrum de notícies. Aquí podem trobar les últimes notícies publicades a aquell fòrum. En properes sessions veurem els fòrums
 • Esdeveniments pròxims: Moodle us gestiona un calendari amb tots els esdeveniment relacionats amb el curs. Aquñi podeu trobar les entrades del calendari més pròximes en el temps
 • Activitat recent: Mostra un resum de les últimes modificacions del curs.
 • Blocs: MOLT IMPORTANT! Aquest bloc és el que us permet crear nous blocs. Anem a veure com funciona

Com podeu veure la majoria de blocs que hi ha per defecte es gestionen de forma automàtica (no us cal fer cap feina extra) i són força útils. La meva recomanació és que no elimineu ni modifiqueu aquests blocs.

Per modificar blocs podeu utilitzar les icones que apareixen a sota del nom de cada bloc. Als apunts (transparències) de la primera sessió hi havia una taula amb les icones i el seu significat. Observeu que podeu:

 • Moure blocs: Amunt o avall (normalment els blocs als que doneu més importància els hauríeu de posar el més amunt possible) però també els podeu passar de la columna de l'esquerra a la de la dreta o viceversa.
 • Modificar blocs: alguns blocs es poden modificar alguns dels seus paràmetres però d'altres són blocs automàtics on no es pot fer cap mena de modificació
 • Eliminar blocs: Compte al eliminar blocs! No us recomano que elimineu cap dels blocs per defecte ja que després no hi ha forma de tornar-los a posar.

Per a crear blocs ho heu de fer utilitzant el bloc especial anomenat Blocs. Aquest bloc es troba sempre a la columna de la dreta abaix de tot. Per afegir un bloc només cal fer clic al desplegable ona apareix el test Afegeix dins del bloc blocs. Creeu alguns blocs... primer podeu començar creant blocs que no cal configurar, només afegir i començar a utilitzar:

 • Missatges: Mostra un bloc que mostrarà a cada usuari els missatges interns de Moodle que té pendents
 • Usuaris en línia: Permet veure en cada moment quins usuaris estan al curs. ES pot complementar amb el bloc anterior per a facilitar la comunicació online amb els usuaris actius.
 • Descripció del curs/lloc: Mostra la descripció del curs que vau posar a l'apartat paràmetres del curs.

Segurament el bloc més interessant és el bloc de calendari. Afegiu un bloc de calendari. Un cop l'hàgiu afegit us apareixerà un calendari dins del bloc creat. El calendari és molt fàcil d'utilitzar, només cal que feu clic al més actual i veureu el calendari a pantalla completa. Per afegir un nou esdeveniment, feu clic al botó Nou Esdeveniment. Escolliu l'opció:

Esdeveniment del curs

Afegiu un nom a l'esdeveniment i una descripció així com una durada i feu clic a Desa els canvis. Observeu com l'esdeveniment apareix als blocs de calendari a i a esdeveniments propers.

Els esdeveniment poden ser de 4 tipus d'esdeveniments:

 • del lloc: Aquests esdeveniments apareixen a tots els calendaris de tots els cursos Moodle dins d'un mateix servidor Moodle. Aquests esdeveniments només els pot crear i gestionar l'usuari administradors
 • del curs: Són esdeveniments que seran mostrat a tots els participants d'un curs. Només els professors d'un curs poden crear i gestionar aquests esdeveniments.
 • de grup: Són esdeveniments per a un grup. En aquest curs no veurem els grups de Moodle.
 • de l'usuari: Són esdeveniments privats només visibles i gestionables per l'usuari que ha creat l'esdeveniment.

Us proposo una tasca opcional: afegir un bloc amb RSS remots. Els RSS són uns fitxers en format XML que podeu trobar a diferents webs de notícies com per exemple les webs de diaris o webs com barrapunto o meneame o gairebé qualsevol blog d'Internet. La tasca que us proposo és que busqueu un RSS que trobeu interessant i que mitjançant el bloc RSS mostreu les notícies de forma dinàmica.


Creació d'un tema

Ara que ja coneixeu totes les opcions que té Moodle per a la creació de continguts, és el moment de que poseu a prova els vostres coneixements. Creeu un tema nou al vostre curs i mireu que sigui el més correcte i real possible, és a dir, que siguin els continguts reals que desenvoluparíeu per una una Unitat Didàctica o Unit Formativa.

El tema hauria de tenir:

 • Com a mínim una etiqueta
 • Com a mínim un fitxer propi o un directori amb fitxers
 • Com a mínim un enllaç extern a bibliografia o webfgrafia del tema.
 • Un contingut multimèdia (imatge, só o vídeo)

Les tasques d'aquesta sessió són relativament ràpides de fer. Us hauríeu de centrar en la qualitat dels continguts que creeu.

La setmana vinent començarem a veure les capacitats de Moodle com a gestors de cursos (tasques, fòrums, qüestionaris, etc.)

Entrega del exercicis

Com sempre l'entrega es realitza mitjançant una tasca Moodle. La trobareu al Moodle del curs:

http://acacha.org/moodle/mod/assignment/view.php?id=4393

Amb el nom:

Tasca de la sessió 3

Comentaris del professor

IMPORTANT: Les hores de feina programades per aquesta sessió han de ser 5 hores. Cadascú té el seu ritme i coneixements previs diferents i per tant la duració és aproximada. De totes formes, en el context de retallades en el que estem no trobo adequat que us excediu en les hores. Per aquesta raó les pràctiques estan dissenyades per que la gran majoria de gent les pugui acabar en menys de 5 hores. Per aquells que tinguin més temps i ganes es proposaran activitats i/o lectures addicionals

Enllaços externs