IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Instal·lació de fonts

La forma més fàcil d'instal·lar fonts és utilitzar Synaptic. Assegureu-vos d' afegir repositoris extres com multiverse o universe si voleu instal·lar Fonts no lliures.

Un cop teniu Synaptic configurat ja només falta fer una cerca per la paraula clau "font". També es poden afegir fonts manualment a les carpetes corresponents. Les localitzacions de les fonts es defineixen al fitxer XML /etc/fonts/fonts.conf a la secció Font Directory List


<dir>/usr/share/fonts</dir>
<dir>/usr/share/X11/fonts</dir> <dir>/usr/local/share/fonts</dir>
<dir>~/.fonts</dir>
  • /usr/share/fonts
  • /usr/share/X11/fonts
  • /usr/local/share/fonts
  • /home/<username>/.fonts

Si afegim fonts segurament necessitarem reiniciar els programes per que s'adonin del canvi. Alguns programes de fet, es possible que requereixin algun pas addicional per detectar les noves fonts

Recursos:

A Gnome es pot accedir directament a la carpeta virtual fonts. Fonts d'un usuari:

$ nautilus fonts:

Fonts del sistema:

$ gksudo nautilus fonts:

Podeu trobar més informació a la wiki d'Ubuntu.

Instal·lació de fonts amb Nautilus

Consulteu l'article Com solucionar el problema de les fonts de les transparències del curs

Fonts lliures

Algunes fonts estan alliberades sota una llicència lliure (open Source):


Fonts no lliures

Hi ha moltes fonts que tenen copyrights o fins i tot patents...

Fonts de Microsoft

Les fonts més habituals de Microchoft (Arial, Comic Sans,etc.) és troben al paquet msttcorefonts (repositori multiverse). Cal tenir en compte que són freeware però no lliures i que no tots els sistemes les tenen (moltes distribucions Linux, Altres sistemes operatius, etc).

Un dels problemes més típics (i embarassos) és fer una presentació amb fonts no lliures com Arial, fer una còpia de la presentació i fer la presentació en un ordinador diferent al que s'ha fet la presentació.

Un altre problema típic és el rumor de que els documents de Word no es veuen correctament amb OpenOffice (les pàgines són diferents,etc). Sovint el problema és l'ús de fonts diferents o que el document original utilitza unes fonts que no estan disponibles al nostre sistema.

Aplicacions

Fontconfig

Recursos:

Defoma

Recursos:


Fonts diverses

AFI (Alfabet fonètic internacional) o International Phonetic Alphabet (IPA)

$ sudo apt-get install ttf-gentium ttf-sil-doulos ttf-sil-charis

Un cop instal·lades aquestes fonts podem anar al menú Insereix/Caràcter especial i selecciona per exemple la font Doulos SIL. Cada cop que seleccionem un caràcter a la part dreta inferior de la finestra surt el seu codi unicode:

U+0xxx

Podem consultar en aquest document quin unicode li correspon a cada un dels caràcters de l'alfabet fonètic en aquest document.

Per exemple les fricatives Post-Alveolars són els codis unicode:

U+0283
U+0293

Recursos:

Recursos