IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

NOTA: Des de que les X es configuren automàticament (--acacha 15:41, 25 gen 2011 (UTC)) aquesta comanda ja no és tant rellevant! De fet ara ja no fa absolutament res.


Executar l'assistent de configuració del paquet Debian xserver-xorg

El servidor X d'Ubuntu és Xorg i es pot configurar amb independència de l'entorn d'escriptori (ja sigui Gnome o KDE) amb la següent comanda:

$ sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

Aquesta comanda inicia un wizard (assistent), amb el qual configurarem pas a pas l'entorn gràfic (ratolí, pantalla, targeta gràfica i monitor). Podeu consultar els passos a seguir durant l'assistent a l'article Configurar el paquet Debian xserver-xorg.

Una opció alternativa al línia de comandes és utilitzar Synaptic. Amb el botó Cerca:

BotoCercaSynaptic.png

Busqueu el paquet xserver-xorg:

CercaSynaptic1.png

Un cop l'hàgiu trobat, el seleccioneu, i des de el menú Paquet del Synaptic seleccioneu l'opció Configura:

CercaSynaptic2.png CercaSynaptic3.png

Passos de l'assistent

L'assistent té 5 seccions:

 • Configuració de la targeta gràfica: En aquest apartat seleccionarem el driver, el bus i altres configuracions de la targeta gràfica.
 • Configuració del teclat: Aquí seleccionarem el tipus de teclat.
 • Configuració del ratolí: Aquí seleccionarem les configuracions del ratolí.
 • Configuracions extres: Altres opcions de la configuracio del fitxer xorg.conf.
 • Configuració de la pantalla: En aquesta secció escollirem els paràmetres de la pantalla com les resolucions possibles, freqüències, profunditat de color, etc.

NOTA: Abans d'executar l'assistent consulteu la secció còpies de seguretat.

Videoturoial: també podeu veure un videotutorial (http://xarxantoni.net/~sergi.tur/xcrash.htm) creat amb wink que mostra com reconfigurar un servidor X des de la línia de comandes quan no funciona l'entorn gràfic.

Configuració de la targeta gràfica

El primer pas ens demana si volem autodetectar la configuració del Hardware. Si seleccionem que sí, l'assistent ens oferirà les opcions de configuració que l'autodetecció de programari cregui convenients. En tot cas, després sempre podrem aplicar els canvis que creiem adients a la nostra configuració


Xorgisma1.png


NOTA: Per defecte la configuració ens mostra els paràmetres que actualment hi ha seleccionats al fitxer xorg.conf.

El següent pas és escollir el driver de la targeta de vídeo. Aquest és segurament un dels passos més important i amb més implicacions. Segurament escollint la opció que ens ofereix per defecte l'entorn gràfic ja en tindrem prou. Per a conèixer en detall aquest apartat de la configuració consulteu la secció Targetes gràfiques de l'article Configuració X-Windows.

Xorgisma2.png

El tercer pas és escollir un nom per a la targeta gràfica. Aquest nom és un simple descriptiu i hi podem posar el que vulguem, tot i que és recomanable deixar l'opció per defecte pel seu alt grau informatiu.


Xorgisma3.png

Al quart pas, hem d'especificar en quin bus tenim la targeta gràfica. Actualment la majoria de targetes gràfiques utilitzen el Bus AGP, tot i que encara també es poden trobar targetes gràfiques PCI o integrades a la placa mare. El bus AGP s'identifica com PCI:1:0:0:


Xorgisma4.png

NOTA: Gairebé mai haureu de canviar aquesta opció, ja que la detecció de maquinari us seleccionarà el bus adient.

A les següents opcions (framebuffer i quantitat de memòria) no s'han de variar els valors per defecte, a no ser que coneixem a priori que les nostres targetes gràfiques necessiten una configuració específica per aquests paràmetres.


Xorgisma5.png

Xorgisma6.png

 • Device és la secció corresponent del fitxer xorg.conf.


Configuració del teclat

Ara és el torn de la configuració del teclat (Keyboard). Com sabeu hi han diferents tipus de teclats i diferents configuracions. Les opcions a escollir són:

 • Keyboard Layout: La disposició de les tecles (layout) en un teclat varia segons la zona geogràfica o país. Nosaltres escollirem es.
 • Keyboard model: Hi ha diferents models de teclats, els més important és diferencien pel nombre de tecles. Típicament seleccionant pc105 (105 tecles) serà suficient.
 • Keyboard Variant: Pot ser necessari escollir una variant del teclat. Sovint les vairant s'utilitzen per representar caràcters propis d'una regió (com per exemple el punt de la L geminada en català).

Xorgisma7.png

Xorgisma8.png

Xorgisma9.png

Xorgisma10.png

Xorgisma11.png

 • InputDevice és la secció corresponent del fitxer xorg.conf.


Configuració del ratolí

Ara és el torn del ratolí. A no ser que tinguem un ratolí amb opcions especials, la majoria de ratolins estàndards, funcionen correctament amb qualsevol de les opcions possibles. Podeu consultar l'article sobre ratolins (http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_%28computing%29) de la wikipedia (angles) per obtenir més informació:

Xorgisma13.png

Xorgisma14.png

 • InputDevice és la secció corresponent del fitxer xorg.conf.


Configuracions extres

En aquesta secció de l'assistent escollim els mòduls que volem carregar juntament amb l'entorn X. Els mòduls afegeixen funcionalitats a l'entorn X. Per exemple:

 • Mòdul DRI (Direct Rendering): Aquest mòdul s'utilitza en entorns 3D.
 • Mòdul glx: Utilitzat també en entorns 3D

La llista de mòduls que apareixen en aquesta secció, depén del que tinguem instal·lat en el nostre sistema.

Xorgisma15.png

 • Secció del fitxer xorg.conf corresponent.

En la següent secció normalment escollirem l'opció per defecte (sí):

[[Imatge:Xorgisma16.png

i es crea la secció [[Xorg.conf#Files Files corresponent del fitxer xorg.conf

Configuració de la pantalla

Xorgisma17.png

Xorgisma18.png

Xorgisma19.png

Xorgisma20.png

Xorgisma21.png

Xorgisma22.png

Xorgisma23.png

Còpies de seguretat

Per defecte, l'assistent cada cop que s'executa ens guarda una còpia de l'anterior configuració. Com podeu veure a continuació, la copia s'anomena xorg.conf seguit de la data i hora exactes de la còpia de seguretat.

casa-linux:/etc/X11$ ls -la
total 104
drwxr-xr-x 10 root root 4096 2006-12-07 08:06 .
drwxr-xr-x 160 root root 8192 2007-02-26 08:38 ..
............................................................
-rw-r--r--  1 root root 4229 2006-11-07 19:53 xorg.conf
-rw-r--r--  1 root root 4229 2006-11-07 19:53 xorg.conf.20061107195318
......

Per tant no és necessari fer una còpia de seguretat del fitxer xorg.conf abans de reconfigurar. De totes formes sempre és una bona idea tenir una còpia d'aquest fitxer, per exemple a la nostra HOME:

$ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /home/sergi

Per restaura la còpia, només cal tornar a reanomenar el fitxer xorg.conf:

$ sudo cp /home/sergi/xorg.conf /etc/X11


Recursos