IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

NOTA

Extret d'un correu d'Orestes Mas a la llista pública d'ubuntu-cat.

Formats de codificació

El format (de codificació) és el mètode que s'utilitza per desar el vídeo al disc, ja sigui sense comprimir o comprimit. Exemples de formats poden ser CorePNG o Huffyuv (sense pèrdues, poc usats) o també mjpeg, mpeg-2, MPEG-4 (ASP i AVC), theora, RealVideo,o dvvideo (amb pèrdues). També hi ha formats per àudio, com mp3, AC3 (dolby), RealAudio o ogg vorbis.

Codecs

S'anomena codec al _programa_ que s'encarrega de codificar i descodificar el vídeo en el format desitjat. A vegades el còdec adopta el nom del format (d'aquí la majoria de confusions), però no sempre. Per exemple, DivX i XviD són dos codecs que poden codificar i descodificar vídeo en format (estàndard) MPEG-4 ASP, i que són compatibles entre sí (encara que no al 100% perquè no tots respecten l'estàndard al 100%). Per àudio igual: per exemple, LAME és un codec que codifica àudio al format mp3, però no és l'únic que ho fa.

Contenidors

Finalment, un contenidor és un format de fitxer que ha de resoldre el problema d'ajuntar el vídeo, l'àudio (1 o més canals) i els subtítols (si s'escau) de forma completament sincronitzada. Hi ha contenidors, com MPEG, que només estan pensats per contenir vídeo i àudio en formats de la família mpeg, però la majoria de contenidors poden contenir fluxes en diversos formats. Per exemple, un AVI pot contenir vídeo en mjpeg o en mpeg-4. Els contenidors més populars són: ASF, AVI, WMV (els 3 de Microsoft), Matroska (MKV), Ogg Media (OGM), Quicktime (.MOV), RealMedia (.RM), Flash (.FLV), DV etc...

Referències