Curs: | Aplicacions web LOE |
Fitxers: | No hi ha |
Repositori SVN: | https://[email protected]/svn/iceupc/AplicacionsWeb |
Usuari: | anonymous |
Paraula de pas: | sense paraula de pas |
Autors: | Josep Vilaplana Pastó |
Els servidors web de correu donen prestacions semblants a les que donen els clients de correu locals. Les més bàsiques per gestionar el correu són:
A més de la gestió del correu, s'acostumen a posar altres serveis complementaris com calendari i planificadors temporals.
L'avantatge de disposar-ho com a servei d'internet és evident: Des de qualsevol punt d'accés a internet, des de qualsevol sistema operatiu que tingui un navegador amb uns requisits mínims, l'usuari pot accedir a consultar i/o enviar correus amb la interfície en que està familiaritzat. A més, actualment també s'ofereix la possibilitat d'integrar-ho en el mòbil.
Hi ha una bona oferta de servidors web de correu gratuïts. Competeixen en l'oferta de capacitat d'emmagatzemament de correus, i altres serveis associats (pàgina personal, xat, etc).
Hem escollit com a cas pràctic el http://www.gmail.com. Una diferència important de Gmail respecte altres competidors és la estratègia de publicitat que segueix. Mentre altres servidors afegeixen publicitat al final del text d'un correu enviat, en el cas del Gmail no posa cap publicitat al text d'un correu. En canvi, el contingut d'un correu rebut que s'està llegint s'explora per orientar la publicitat que es posarà al marge dret de la pantalla de forma discreta sense interferir el text del correu. Les dades del correu a més son comptabilitzades per estudis que es donen a empreses de forma global i anònimes.
En aquest apartat suposem que no teniu bústia de correu de Gmail. Si en teniu podeu saltar-vos les instruccions per tenir-ne.
La millor forma d'introduir Gmail és provant-ho directament. Per tenir una bústia de correu cal primer tenir un compte a Google. Ambdues coses són gratuites.
Des del vostre navegador demaneu la pàgina [1]. Un cop visualitzada notareu que a la part dreta hi ha els camps d'usuari i contrasenya a omplir per entrar-ho al servei. El nom d'usuari és el que tingueu per aquesta bústia. També hi ha sinònims ja que google accepta alias o bé un altre compte de correu que prèviament s'ha indicat a google.
Si no teniu compte a sota trobareu el botó per crear-ne'n una. Us demanarà el nom, cognom, el nom d'usuari desitjat i la contrasenya. Per autenticar el compte o per tornar a enviar la contrasenya us demanarà un altre compte de correu nomenada adreça de correu electrònica de recuperació. Hi hauran altres preguntes opcionals (com data d'aniversari, habilitació de Historial web, etc que no són rellevants per la nostra exposició).
Si teniu ben configurat el navegador en la vostra llengua tot el procés es farà en la vostra llengua inclòs el tema de les condicions legals del servei. Com tot document legal necessita una lectura llarga i pesada. Potser un dels temes clau que ens pot amoïnar i interessar és el de com Google tracta la nostra privadesa.
En la part més superior esquerra de la pàgina apareixen diverses opcions d'aplicacions de google. entre elles el Gmail que al ser seleccionat no està subratllat. A la part dreta hi han les opcions de configuració, ajuda i sortir del Gmail. Si premeu la opció de Configuració ens trobarem amb diverses pestanyes:
La documentació de cadascuna d'aquestes opcions és molt completa i el millor és consultar-ho directament. Escolliu un tema que us agradi, creeu una etiqueta anomenada cursAWL i feu un filtre que tot missatge amb el tema "Curs AWL" vagi a una carpeta de l'etiqueta "cursAWL".
Un cop entrem es mostra una pàgina amb la llista de correus. Si ho fem per primer cop tindrem un correu de benvinguda de google invitant a conèixer les possibilitats del gestor.
Per tal de poder practicar el tema haurem de col·laborar enviant-nos correus entre tots. Per fer-ho, obrirem una pàgina pagina de correus en que tothom posarà la seva adreça de correu electrònic de Gmail (una per línia de text). A partir d'aquí enviarem un correu a cadascun dels membres del curs. El tema del missatge serà "Curs AWL". Podeu a més escriure un text en que apareguin paraules clau que provoquin anuncis a la part dreta quan el missatge sigui llegit. Per exemple, si poseu implant, clínica dental, radiografia, dentista és molt probable que a la dreta surti enllaços a clíniques dentals. Si heu seguit les instruccions de l'anterior apartat els missatges els trobareu a la carpeta "cursAWL".
A partir de la recepció d'aquests correus podem començar a provar les prestacions del gestor del correu.
Podeu observar a l'inici de la llista tenim les opcions de:
La selecció de missatges es fa prement el quadrat que hi ha al costat del missatge
A la part esquerra de la llista tenim la possibilitat d'escollir una llista més concreta segons carpeta i categoria de missatges: Safata d'entrada, Missatges destacats, Missatges enviats i esborranys. Més avall apareix la possibilitat de seleccionar per carpeta d'etiquetes.
Seguint les instruccions inicials d'aquest document,
Trobareu informació més detallada i completa a la wikipèdia:
Trobareu informació més informació a:
Trobareu informació més informació a:
Proveu en