IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Alert.png Aquesta wiki forma part dels materials d'un curs
Curs: Aplicacions web LOE
Fitxers: No hi ha
Repositori SVN: https://[email protected]/svn/iceupc/AplicacionsWeb
Usuari: anonymous
Paraula de pas: sense paraula de pas
Autors: Josep Vilaplana Pastó

Servidor web de correu. Gmail

Els servidors web de correu donen prestacions semblants a les que donen els clients de correu locals. Les més bàsiques per gestionar el correu són:

 • recepció de correus
 • enviament de correus
 • emmagatzematge de correus
 • classificació de correus
 • filtratge de correus
 • control de spam

A més de la gestió del correu, s'acostumen a posar altres serveis complementaris com calendari i planificadors temporals.

L'avantatge de disposar-ho com a servei d'internet és evident: Des de qualsevol punt d'accés a internet, des de qualsevol sistema operatiu que tingui un navegador amb uns requisits mínims, l'usuari pot accedir a consultar i/o enviar correus amb la interfície en que està familiaritzat. A més, actualment també s'ofereix la possibilitat d'integrar-ho en el mòbil.


Hi ha una bona oferta de servidors web de correu gratuïts. Competeixen en l'oferta de capacitat d'emmagatzemament de correus, i altres serveis associats (pàgina personal, xat, etc).

Hem escollit com a cas pràctic el http://www.gmail.com. Una diferència important de Gmail respecte altres competidors és la estratègia de publicitat que segueix. Mentre altres servidors afegeixen publicitat al final del text d'un correu enviat, en el cas del Gmail no posa cap publicitat al text d'un correu. En canvi, el contingut d'un correu rebut que s'està llegint s'explora per orientar la publicitat que es posarà al marge dret de la pantalla de forma discreta sense interferir el text del correu. Les dades del correu a més son comptabilitzades per estudis que es donen a empreses de forma global i anònimes.

Experimentant Gmail

Donant-se d'alta

En aquest apartat suposem que no teniu bústia de correu de Gmail. Si en teniu podeu saltar-vos les instruccions per tenir-ne.

La millor forma d'introduir Gmail és provant-ho directament. Per tenir una bústia de correu cal primer tenir un compte a Google. Ambdues coses són gratuites.


Des del vostre navegador demaneu la pàgina [1]. Un cop visualitzada notareu que a la part dreta hi ha els camps d'usuari i contrasenya a omplir per entrar-ho al servei. El nom d'usuari és el que tingueu per aquesta bústia. També hi ha sinònims ja que google accepta alias o bé un altre compte de correu que prèviament s'ha indicat a google.

Si no teniu compte a sota trobareu el botó per crear-ne'n una. Us demanarà el nom, cognom, el nom d'usuari desitjat i la contrasenya. Per autenticar el compte o per tornar a enviar la contrasenya us demanarà un altre compte de correu nomenada adreça de correu electrònica de recuperació. Hi hauran altres preguntes opcionals (com data d'aniversari, habilitació de Historial web, etc que no són rellevants per la nostra exposició).

Si teniu ben configurat el navegador en la vostra llengua tot el procés es farà en la vostra llengua inclòs el tema de les condicions legals del servei. Com tot document legal necessita una lectura llarga i pesada. Potser un dels temes clau que ens pot amoïnar i interessar és el de com Google tracta la nostra privadesa.


Configuració del servidor de correu

En la part més superior esquerra de la pàgina apareixen diverses opcions d'aplicacions de google. entre elles el Gmail que al ser seleccionat no està subratllat. A la part dreta hi han les opcions de configuració, ajuda i sortir del Gmail. Si premeu la opció de Configuració ens trobarem amb diverses pestanyes:

 • General: Controla diversos aspectes de Gmail: nombre de missatges en una sola pàgina, drecera de teclats, control sobre contingut externs, connexió https, control sobre imatges, signatura, control de tipus de correu individuals o massius, etc.
 • Comptes i importació: Permet importar contactes i correu d'altres comptes de correu i configura la interacció amb altres comptes de correu. També permet canviar paràmetres del compte de Google.
 • Etiquetes: Permet definir etiquetes pels missatges així com la seva visibilitat.


 • Filtres: Permet definir filtres de missatges a partir de la seva procedència, destí, tema, oi/o contingut del missatge. A partir d'aquests paràmetres es poden arxivar, etiquetar-los, destacar-los, marcar com a llegits, re-enviar-los, suprimir-los o evitar que siguin marcats com a brossa de forma automàtica. Probablement sigui una de les eines força útils si es reben molts correus.
 • Reenviament i POP/IMAP: Permet usar client de correu local sense necessitat de tenir que estar en la interfície web. POP és un protocol de correu que va en la direcció de servidor a client, mentre que IMAP té les prestacions de POP però a més és bi-direccional permetent sincronitzar totes les operacions entre clients i servidors com per exemple quins missatges són nous i quins estan llegits independentment de si s'ha fet en el servidor o en el client. Google manté els dos protocols
 • Xat: Configura el xat.
 • Clips web: Configura com s'ha de veure la publicitat.
 • Labs: Es tracta de seleccionar i activar altres funcions que tenen pel moment un caràcter experimental.
 • Fora de línia: Configura la possibilitat de treballar fora de línia.
 • Temes: Controla l'aparença de la pàgina.
 • Google Buzz: Controla el seguiment d'amics i altres portals (flick, etc).

La documentació de cadascuna d'aquestes opcions és molt completa i el millor és consultar-ho directament. Escolliu un tema que us agradi, creeu una etiqueta anomenada cursAWL i feu un filtre que tot missatge amb el tema "Curs AWL" vagi a una carpeta de l'etiqueta "cursAWL".


Gestió de la bústia de correu

Un cop entrem es mostra una pàgina amb la llista de correus. Si ho fem per primer cop tindrem un correu de benvinguda de google invitant a conèixer les possibilitats del gestor.

Per tal de poder practicar el tema haurem de col·laborar enviant-nos correus entre tots. Per fer-ho, obrirem una pàgina pagina de correus en que tothom posarà la seva adreça de correu electrònic de Gmail (una per línia de text). A partir d'aquí enviarem un correu a cadascun dels membres del curs. El tema del missatge serà "Curs AWL". Podeu a més escriure un text en que apareguin paraules clau que provoquin anuncis a la part dreta quan el missatge sigui llegit. Per exemple, si poseu implant, clínica dental, radiografia, dentista és molt probable que a la dreta surti enllaços a clíniques dentals. Si heu seguit les instruccions de l'anterior apartat els missatges els trobareu a la carpeta "cursAWL".

A partir de la recepció d'aquests correus podem començar a provar les prestacions del gestor del correu.

Podeu observar a l'inici de la llista tenim les opcions de:

 • arxivar: arxiva els missatges seleccionats a la carpeta Tots els missatges. La seva utilitat està en que ja no tingui visiblitat en la bústia de recepció.
 • marcar com a correu brossa: marca els els missatges seleccionats com a correu brossa
 • suprimeix: esborra els missatges seleccionats
 • mou a: mou els missatges seleccionats a una etiqueta.
 • etiquetes: etiqueta els missatges seleccionats
 • Més accions: Marcar com a (no) llegit, marcar com a (no) destacat, afegeix una tasca, crea un esdeveniment, filtra els missatges, silencia

La selecció de missatges es fa prement el quadrat que hi ha al costat del missatge


A la part esquerra de la llista tenim la possibilitat d'escollir una llista més concreta segons carpeta i categoria de missatges: Safata d'entrada, Missatges destacats, Missatges enviats i esborranys. Més avall apareix la possibilitat de seleccionar per carpeta d'etiquetes.

Exercici

Seguint les instruccions inicials d'aquest document,

 • Obriu un compte a Gmail
 • Configureu el vostre correu posant un tema diferent al que ve per defecte.
 • Configureu una nova etiqueta que s'anomenarà "Curs AWL"
 • programeu un filtre que seleccioni tots els correus que continguin "Curs AWL" i els envii a la carpeta d'etiquetes "Curs AWL". Si ja heu rebut tots els correus haureu d'activar el filtre per la safata d'entrada. Si no és el cas, espereu a la recepció dels correus per veure que funciona.
 • Dels correus que trobeu a la pàgina pagina de correus envieu un correu amb el tema "Curs AWL" posant en el cos del missatge paraules claus que suggereixin algun tema concret per que es pugui comprovar com la publicitat s'orienta amb el contingut del correu.
 • Un cop finalitzat i havent esperat un temps prudencial per rebre el màxim de correus dels altres membres del curs, envieu un snapshot de la llista "Curs AWL" i altre snapshot del filtre programat.

Enllaços

Trobareu informació més detallada i completa a la wikipèdia:

 • [2] Introdueix la història de gmail, i recomana altres enllaços com
 • [3] que tracta de la interfície de Gmail, i
 • [4] conté una taula comparativa dels diferents servidors web de correu.

Altres elements de comunicació i interacció

waves

Trobareu informació més informació a:


espais diversos de comunicació compartida

Trobareu informació més informació a:


gestió de reunions, trobades, etc

Proveu en