IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Acacha wiki: dades actuals
Funciona amb MediaWiki en versió 1.24.1.

Tenim 3.686 articles i 48.356 pàgines en total.
S'han fet 247.269 edicions.
Hi ha 468 usuaris registrats,
inclosos 2 administradors.
Aquesta informació és del dia 9 d'agost de 2022 a les 07:56 GMT.
Per actualitzar-la refresqueu el vostre navegador.

Acacha Wiki és una wiki col·laborativa de contingut lliure que és fruit de la col·laboració de gent de tot arreu. És una plana web wiki, el que vol dir que tothom que ho demani i es doni d'alta com usuari pot modificar qualsevol article ara mateix fent clic a l'enllaç modifica que apareix a dalt de la plana (a excepció d'algunes planes protegides).

Acacha wiki està en continu desenvolupament des del 2006. Actualment, hi ha 3.686 articles a la nostra, i amb la vostra ajuda en tindrem molts més. Vegeu les estadístiques de Acacha Wiki.

Els col·laboradors no necessiten unes capacitats especialitzades per contribuir. El propòsit de la Acacha Wiki és tenir articles que cobreixin el coneixement existent, no crear coneixement nou (recerca original). Això significa que la gent de totes les edats, nivells culturals i estrats socials poden escriure articles a Acacha Wiki. La majoria dels articles poden ser modificats per tothom amb accés a Internet simplement clicant l'enllaç «modifica» que hi ha a cada pàgina. Tothom és benvingut per afegir informació, referències o citacions, mentre ho faci conformement a les normes d'edició i les convencions i estàndards adequats. La informació no estàndard o discutida està subjecta a supressió. Els usuaris no cal que es preocupin per espatllar res en afegir o millorar informació, ja que altres editors s'oferiran per ajudar o corregir errors obvis, i el programari de Acacha Wiki està dissenyat prudentment per permetre la reversió fàcil d'errors d'edició.

Com que Acacha Wiki és una obra en constant desenvolupament per la contribució de tothom, difereix de forma notable d'una font de referència basada en paper. En particular, els articles més vells tendeixen a ser més complets i equilibrats, mentre que els articles més nous sovint contenen desinformació significativa, contingut no enciclopèdic o vandalisme. Els usuaris n'han de ser conscients per obtenir informació vàlida i evitar mala informació que s'hagi afegit recentment i encara no s'hagi revisat o tret. Tanmateix, a diferència de les obres de referència en paper, Acacha Wiki s'actualitza contínuament amb la creació o actualització d'articles sobre esdeveniments en qüestió de segons, minuts o hores, en lloc de mesos o anys en enciclopèdies impreses o altres projectes en línia amb un comitè editorial restringit.

Història

Aquesta wiki va ser creada per Sergi Tur Badenas l'any 2006 bàsicament com una pàgina wiki personal i també com a eina de suport per als apunts dels alumnes de cicles formatius d'informàtica de Sergi Tur. L'any 2014 es decideix obrir la wiki a altres contribuïdors.

Informació legal

TODO

Tot el text de Acacha Wiki (excepte que s'indiqui lo contrari), i moltes de les imatges i altres continguts, està disponible sota la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir-Igual (CC-BY-SA, versió 3.0 No adaptada) i la Llicència de documentació lliure de GNU (GFDL, en la última versió, sense seccions invariants ni textos de portada o contraportada). Algun text pot haver estat importat només sota CC-BY-SA i no es pot utilitzar sota GFDL (vegeu les notes a peu de pàgina, en la pàgina d'historial o en la discussió). Cada imatge té una pàgina de descripció que indica la llicència amb la què s'ha alliberat o bé, en el cas d'imatges no lliures, la justificació de sota quins termes s'utilitza.

Les contribucions resten propietat dels seus creadors i la llicència de copyleft assegura que el contingut restarà sempre disponible per a distribuir-lo i reproduir-lo lliurement. Vegeu Drets d'autor per a més informació.

Informació tècnica

Acacha Wiki utilitza el programari MediaWiki, un programa de codi obert utilitzat no només en projectes de Wikimedia sinó també per molts altres llocs web de tercers. El maquinari que dóna suport als projectes de Wikimedia es basa en uns quants centenars de servidors en diversos centres d'allotjament arreu del món. Podeu veure les descripcions i funcions d'aquests servidors a Wikitech.

Utilització de Acacha Wiki

Contínuament hi ha gent que ve a Acacha Wiki, sigui per cercar informació o per compartir-la. En aquest mateix moment hi ha articles que s'estan millorant, i altres que s'estan creant de nou. Es poden veure tots els canvis recents o un article a l'atzar. Una part dels nostres articles han estat designats per la comunitat de Acacha wiki com a articles bons o de qualitat destacant allò millor de la enciclopèdia. Alguna informació està organitzada en llistes, o bé en portals al voltant d'una àrea temàtica. Els articles es poden trobar utilitzant la caixa de cerca.

Navegació bàsica

Els articles de Acacha Wiki estant tots enllaçats. Quan es troba un text destacat, com aquest, significa que té un enllaç a la pàgina pertinent de Acacha Wiki on es pot trobar més informació. Posant el ratolí sobre l'enllaç normalment es mostrarà on porta aquest enllaç. El lector és sempre a un clic de trobar més informació en qualsevol lloc que tingui un enllaç afegit. Hi ha uns altres enllaços al final de molts articles, per a altres articles d'interès, llocs web externs pertinents, fonts de referència on es pot cercar més informació de forma jeràrquica. Alguns articles també poden tenir enllaços a definicions de diccionari, citacions, el mateix article en unes altres llengües i més informació disponible en els nostres projectes germans. També es poden afegir enllaços pertinents a pàgines que encara no existeixen, i això és una manera de contribuir.

Fortaleses i debilitats

Les principals fortaleses i debilitats d'una wiki sorgeixen perquè és oberta a tothom, té una gran base de col·laboradors i els seus articles són escrits per consens, segons directrius i polítiques editorials.

  • Acacha Wiki està oberta a una gran base de col·laboradors atraient un nombre gran d'editors de diverses procedències. Això permet a Acacha Wiki reduir significativament prejudicis locals i culturals trobats a moltes altres publicacions i fa que sigui molt difícil per a qualsevol grup censurar i imposar prejudicis. A més, una base diversa d'editors també proporciona accés i cobertura sobre contingut que altrament seria inaccessible o poc documentat. Un nombre gran d'editors que contribueixen en qualsevol moment també significa que la Acacha Wiki pot produir articles enciclopèdics i altres recursos que cobreixen esdeveniments d'interès periodístic en qüestió d'hores o dies. També significa que com qualsevol publicació, la Acacha Wiki pot reflectir les tendències culturals, d'edat, socioeconòmiques i altres dels seus col·laboradors. No hi ha cap procés sistemàtic per assegurar-se que s'escrigui sobre els temes òbviament importants, per tant la Viquipèdia pot contenir llacunes i omissions inesperades. Mentre que la majoria dels articles poden ser modificats per tothom, en la pràctica l'edició serà feta per un cert grup demogràfic (més joves que grans, més homes que dones, prou rics per permetre's un ordinador més que pobres, etcètera) i, per això, es pot mostrar en part esbiaxada. Alguns temes pot ser que no estiguin ben coberts, mentre que altres poden estar coberts en gran profunditat.
  • Permetent que tothom que ho vulgui pugui editar resulta que és més fàcil el vandalisme o afegir informació sense revisar, cosa que exigeix la seva supressió. Mentre que el vandalisme descarat normalment es detecta fàcilment i es corregeix ràpidament, Acacha Wiki està més subjecte a promocionar punts de vista subtils que obres de referència típics. Tanmateix, els prejudicis que es descartarien en una obra de referència tradicional és probable s'acabin descartant o siguin reconsiderat en la Acacha Wiki. Mentre els articles de la Acacha wiki en general assoleixen un bon nivell després de múltiples edicions, és important fixar-se que els articles més recents o aquells menys supervisats poden ser susceptibles de vandalisme i d'inserció d'informació falsa. L'obertura radical de la Acacha wiki també significa que qualsevol article concret pugui estar, en qualsevol moment donat, impresentable, provisional en mig d'edicions en profunditat o d'una redacció nova controvertida. Alguns col·laboradors encara no compleixen del tot amb les normes clau. L'enfocament obert de Acacha wuju fa augmentar enormement les possibilitats que es corregirà relativament de pressa qualsevol error objectiu o declaració enganyosa. Molts editors en tot moment estan supervisant els canvis recents i canvis en els articles de la seva llista de seguiment.

Exempció de responsabilitats

Els avisos d'exempció de responsabilitats són al peu de totes les pàgines de la Acacha wiki i són d'aplicació a tot el projecte. No s'inclouen avisos específics a determinats articles per evitar errors i possibles problemes per omissió.

L'absència de garanties per part de la Acacha wiki, igual que molts altres llocs web, s'ha citat com a mostra de la falta de fiabilitat. Es poden comprovar els avisos legals similars o condicions d'ús d'altres fonts considerades com a fiables, per exemple la Enciclopèdia Catalana o l'Agència Europa Press, i comparar-los amb els de Acacha Wiki.

Col·laborar a Acacha wiki

Tothom pot col·laborar a la wiki clicant la pestanya «Modifica» d'un article. Prèviament cal però crear un usuari per evitar el vandalisme. L'usuari serà aprovat segons els criteris dels gestors d'Acacha Wiki. Envieu un correu a [email protected] Abans de començar, però, és millor llegir alguna pàgines bàsiques d'ajuda com la guia d'introducció, criteris i normes o pàgina d'acollida. És important tenir present que com a projecte col·laboratiu s'espera un comportament civilitzat i neutral, respectant tots els punts de vista, i que els usuaris afegint només informació verificable i fets en lloc d'opinions personals. Els «cinc pilars de la Viquipèdia» expliquen els fonaments essencials i són de lectura recomanada.

Molts articles comencen com un esborrany però, desprès de moltes col·laboracions, poden acabar com un article destacat. Investigueu el tema que us interessa, cerqueu fonts fiables, i comenceu a escriure.

La facilitat d'editar a la Acacha wiki fa que hi hagi molta gent participant. Com a resultat, l'actualització de l'enciclopèdia és molt ràpida, quasi tant com els llocs web de notícies.