IMPORTANT: Per accedir als fitxer de subversion: http://acacha.org/svn (sense password). Poc a poc s'aniran migrant els enllaços. Encara però funciona el subversion de la farga però no se sap fins quan... (usuari: prova i la paraula de pas 123456)

Conceptes

 • Fundació Xiph.org: La fundació Xiph.Org és una organització sense ànim de lucre dedicada a protegir els fonaments de la Internet Multimèdia lluny del control dels interesos privats. El seu objectiu és donar suport i desenvolupar protocols lliures i oberts així com programari multimèdia per al public en general, els desenvolupadors i les empreses. http://xiph.org/
 • Formats de codificació: El format (de codificació) és el mètode que s'utilitza per desar el vídeo al disc, ja sigui sense comprimir o comprimit. Exemples de formats poden ser CorePNG o Huffyuv (sense pèrdues, poc usats) o també mjpeg, mpeg-2, MPEG-4 (ASP i AVC), theora, RealVideo, o dvvideo (amb pèrdues). També hi ha formats per àudio, com MP3, AC3 (dolby), RealAudio o ogg vorbis.
 • Codecs: S'anomena codec al programa que s'encarrega de codificar i descodificar el vídeo en el format desitjat. A vegades el còdec adopta el nom del format (d'aquí la majoria de confusions), però no sempre. Per exemple, DivX i XviD són dos còdecs que poden codificar i descodificar vídeo en format (estàndard) MPEG-4 ASP, i que són compatibles entre sí (encara que no al 100% perquè no tots respecten l'estàndard al 100%). Per àudio igual: per exemple, LAME és un codec que codifica àudio al format mp3, però no és l'únic que ho fa.
 • Contenidors: Finalment, un contenidor és un format de fitxer que ha de resoldre el problema d'ajuntar el vídeo, l'àudio (1 o més canals) i els subtítols (si s'escau) de forma completament sincronitzada. Hi ha contenidors, com MPEG, que només estan pensats per contenir vídeo i àudio en formats de la família mpeg, però la majoria de contenidors poden contenir fluxes en diversos formats. Per exemple, un AVI pot contenir vídeo en mjpeg o en mpeg-4. Els contenidors més populars són: ASF, AVI, WMV (els 3 de Microsoft), Matroska (MKV), Ogg Media (OGM), Quicktime (.MOV), RealMedia (.RM), lash (.FLV), DV etc...

Streaming per Internet

El contingut múltimedia es retransmeteix per Internet. La iniciativa per a reproduir el contingut pot ser del servidor o del client:

Streaming en xarxa local

El contingut multimedia es retransmet per la xarxa local

Codecs lliures suportat per la Xiph.org:

Containers lliures de la Xiph.org:

Altres:

 • XSPF: XSPF is the XML format for sharing playlists.
 • XiphQT: An implementation of our codecs for Apple's Quicktime and Core Audio.
 • oggdsf: An implementation of our codecs for MS Windows.
 • cortado: A java applet for Web browsers to display our codecs.

Llibreries:

 • libao: A cross platform audio library.
 • liboggz: A simple programming interface for reading and writing Ogg files and streams.
 • libfishsound: A simple programming interface for decoding and encoding audio data using Xiph.Org codecs.

Servidors d'Streaming

Vegeu també:

Altres

Reproductors d'àudio

Vegeu també Javascript Multimedia per a reproductors HTML5

Els reproductors d'àudio (aka Media Players) són les aplicacions clients capaces de reproduir àudio. Per a streaming a més de que puguin reproduir audio en local és interessant que ho puguin fer amb streaming.

Editors de vídeo

Formats audio

Codecs

Avantatges del format Ogg

TODO

 • Potential patent problems: MP3 is a patented technology. If we want to encode our audio in MP3, we could at any time be required to pay a licensing fee to the owners of the involved patents. With Ogg this does not and will never arise: the format is truly free, both for decoding and for encoding.
 • Improved quality: Ogg files tend to give better audio quality at smaller file sizes, even for hissy little voice recordings such as the ones we use in the A Files.
 • Free software to bring world peace.': Well, maybe not quite, but we do believe, as a matter of principle, in the importance of open standards and free software.
 • Narrative causality.: We are a Discworld web site. How can we not use a format that is called Ogg Vorbis? "An 'Ogg' is a tactical maneuver from the network game 'Netrek' that has entered common usage in a wider sense. [...] The Ogg project has nothing to do with the common surname 'Ogg'. Nor is it named after 'Nanny Ogg' from the Terry Pratchett book Wyrd Sisters."
 "Vorbis, on the other hand is named after the Terry Pratchett character from the book Small Gods."
 -- From the xiph.org Names and Logos FAQ.

Streaming music sites

Personal Streaming music apps

Recursos:

Protocols

Llenguatges de programació

Javascript Streaming

Vegeu Javascript Streaming

Vegeu també

Enllaços externs